Середа, 24 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Через 16 років знову побачила: науковці вживили імплант у мозок жінці та повернули їй зір

Важливо

Група науковців з Іспанії, Нідерландів та США у межах експерименту змогла частково повернути зір 58-річній жінці, яка не бачила 16 років. Для цього вони створили спеціальний імплантат, який вживили в кору її головного мозку.

Про це повідомило Science Daily.

“Нейрохірург вживив у зорову кору головного мозку жінки систему мікроелектродів, яка складається зі 100 мікроголок. Це допомогло електродам взаємодіяти з нейронами, які розташовані поруч”, – розповіли там.

Водночас на жінку надягнули окуляри з мініатюрною відеокамерою. Зрештою спеціальне програмне забезпечення кодувало зображення й надсилало його електродам у головному мозку. Потім ці електроди почали стимулювати нейрони, які зі свого боку створювали для жінки зображення.

Незряча жінка раніше працювала викладачкою природничих наук. У неї не було ускладнень після операції, а сам імплантат не порушив і негативно не вплинув на функціонування мозку. 

За допомогою імплантату вона змогла ідентифікувати лінії, форми та прості літери. Щоб допомогти їй звикнути до протеза, дослідники навіть створили відеогру з персонажем мультфільму «Сімпсони». 

“Ці результати дуже цікаві, тому що вони демонструють як безпеку, так і ефективність, і можуть допомогти здійснити давню мрію багатьох учених, а саме передачу інформації із зовнішнього світу безпосередньо в зорову кору головного мозку незрячих людей”, — сказав професор Едуардо Фернандес. 

Проте він зазначив, що хоча ці попередні результати дуже обнадійливі, необхідно усвідомлювати, що цей винахід потрібно вдосконалити, перш ніж його масово почнуть застосовувати на практиці.

Науковці сподіваються, що під час наступних експериментів вдасться випробувати складнішу систему кодування зображень, яка здатна стимулювати більше електродів і викликати складніші візуальні образи. 

Учені презентували свою розробку ще у грудні 2020 року. Однак ця технологія все-таки не може повернути зір повністю й буде дієва тільки для тих, хто втратив зір за життя, а не народився вже сліпим.

А до цього схожий імплантат презентували науковці зі США. Показники технології американських учених були нижчими, та їм вдалося частково повернути зір шістьом людям.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі