Неділя, 8 Вересня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

VR-окуляри не лише для розваг: у США запропонували нову технологію для лікування порушення зору в дітей

Важливо

Управління з медикаментів та продовольства США вперше схвалило використання окулярів віртуальної реальності для лікування в дітей амбліопії («лінивого ока») — ослаблення зору, пов’язаного з функціональними розладами зорового аналізатора.

Про це повідомила пресслужба компанії-розробника терапії Luminopia.

“Амбліопію виявляють у 3% дітей, а серед дорослих вона трапляється в 1-5% випадків. У таких людей мозок «віддає перевагу» одному окові, внаслідок чого друге («ліниве») починає бачити гірше. Лікують амбліопію блокуванням «сильнішого» ока краплями або пов’язкою”, – розповіли там.

Luminopia One працює за дещо схожим принципом. Пацієнти надягають VR-окуляри, у якому їм показують улюблені мультфільми чи інші передачі. «Сильніше» око бачитиме менш контрастне зображення, що спонукає мозок активувати обидва ока.

Journal of the American Academy of Ophthalmology

У вересні 2021 року розробники оприлюднили результати пілотної фази третього етапу клінічних досліджень за участі 105 дітей. У 62% дітей після 12 тижнів користування Luminopia One покращився зір, тоді як у контрольній групі цей показник був удвічі менший.

Luminopia вважають, що їхня терапія користуватиметься попитом через більшу привабливість. 88% учасників випробувань використовували VR-окуляри, тоді як пов’язки чи спеціальні краплі регулярно використовують менше половини пацієнтів з амбліопією.

Компанія планує розпочати комерційний продаж Luminopia One у другому кварталі 2022 року. Передбачається, що VR-окуляри виписуватиме лікар-офтальмолог для використання протягом 12 тижнів шість разів на тиждень протягом години щодня.

Luminopia One — один із дуже небагатьох лікувальних засобів на основі цифрових технологій, схвалений до використання. У 2020 році ми розповідали про першу відеогру, схвалену у США для лікування синдрому порушення активності й уваги.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі