Середа, 24 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Уперше в історії безпілотник доправив легені на трансплантацію

Важливо

У канадському місті Торонто відбулося перше в історії перевезення донорських легень за допомогою безпілотника компанії Unither Bioelectronics.

Про це повідомило пресслужба Unither Bioelectronics.

“(До трансплантації – ред.) мені щохвилини прокачували 25 літрів кисню — це десь стільки, скільки взагалі може вдихнути в себе людина. А тепер я можу дихати сам і час від часу навіть чудуюсь, що дихаю», — розповів 63-річнний Ален Годак, якому й пересадили легені.

Тож, безпілотник переніс донорський орган від Західного до Загального шпиталю міста майже удвічі швидше, ніж би це зробило авто.

Легені пересадили 63-річному Алену Годаку, в якого у 2019 році діагностували пневмосклероз — захворювання, внаслідок якого на внутрішній тканині легень утворюються рубці. Це зрештою утруднює дихання настільки, що людина змушена жити на кисневому концентраторі.

За освітою інженер, Годак був зацікавлений у випробуванні експериментальної програми з доставлення донорських органів безпілотниками. Тим паче, що його стан у 2021 році погіршився, і єдиним шляхом його виправити була трансплантація легень.

Unither Bioelectronics

У Unither Bioelectronics зазначили: попри невелику тривалість польоту дрона, важливим є сам факт його здійснення. Це засвідчило, що безпілотники можна використовувати для доправлення донорських органів у міських умовах. Політ ніяк не вплинув на стан органу — для цього використали спеціальний контейнер, який захищав легені від коливань і перепаду температур.

“Наша компанія розглядає можливість розширення дальності польоту дрона. Зараз ми створюємо безпілотники, які можуть літати на 100 миль, а потім — на 200. Зрештою ми хочемо мати дрон, який може доправляти легені, серця й нирки по всій Північній Америці”, — сказав керівник Unither Bioelectronics Мартін Ротблат.

Після вилучення органу з організму людини він придатний для трансплантації протягом обмеженого часу. Скажімо, серце може зберігатися за межами тіла до шести годин, легені — до восьми, нирки — до 24 годин. Тому оперативність доправлення донорських органів важлива.

Проєкт Unither Bioelectronics — не перша спроба доправити орган для трансплантації безпілотником. Уперше це сталося у США у 2019 році: тоді дрон перевіз нирку до Медичного центру Мериленду, що в місті Балтимор. Після цього відбулися ще кілька подібних випробувань, але органи, які перевозилися, для трансплантації не використовувалися.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі