У зоопарку Сан-Дієго (США) народилося мавпеня, яке поки не поспішає віддалятися від мами. Малюк чіпляється за неї, щодня міцнішає та вчиться спілкуватися з іншими членами своєї групи. Відвідувачі вже можуть побачити новонародженого разом із родиною.
Про поповнення повідомила адміністрація зоопарку.
Мавпеня народилося 25 серпня у мами на ім’я Ракета та тата Джинкса. Ветеринари поки не визначили стать малюка.
“Дитя тримається за маму й міцнішає щодня, вчиться видавати звуки та спілкуватися зі своєю групою”, – розповіли представники зоопарку.
Новонароджений належить до виду саймірі, або білячих мав (Saimiri sciureus). Ці невеликі примати мешкають у північній частині Південної Америки, зокрема в Гаяні, Суринамі, Французькій Гвіані та на півночі Бразилії.
У перші два місяці життя малюків зазвичай носять на собі матері, а іноді й інші самки з групи. Лише згодом маленькі мавпи починають самостійно досліджувати навколишній світ.
Нині мавпячу родину можна побачити у вольєрі Wildlife Explorers Basecamp на території зоопарку Сан-Дієго.
Саймірі – найдрібніший рід в родині цебідових. Це стрункі тварини з довжиною тіла близько 30 см. Голова доволі велика, головний мозок порівняно з масою тіла найбільший з усіх приматів, за винятком людини, але тонкі структури примітивні. Мають ікла довгі та гострі. Кінцівки довгі, хвіст довший за тіло (до 50 см і більше), на кінці потовщення у вигляді китиці, не хватальний орган. Хутро густе, коротке, буро-жовтувато-зеленого забарвлення. Мітки на обличчі з темною частиною роту та темними очима схожі на череп. Через таке забарвлення, саймірі іноді називають “мертва голова”.
Переважна більшість у зграї становлять самки, які набагато менші за розміром, ніж самці. Зазвичай саймірі народжують одне дитинча з елліпсовидною головою, яка через кілька тижнів міняє свою форму і стає кулястою. Перший час дитинча в основному спить, вчепившись за шерсть матері. Тільки на третьому тижні життя воно починає оглядатись навколо та споживати звичайну їжу.
Молоді саймірі грайливі й багато часу проводять в загальних забавах. Відпочивають саймірі тільки на великих гілках, яскраво освітлених сонцем, лежачи на животі з вільно звисаючими кінцівками. Вони дуже хороші акробати. Навіть з дитинчам на спині самка може подолати в стрибку відстань близько 5 м.
У дикій природі саймірі проявляють надмірну цікавість. Якщо чим-небудь зацікавить мавпочку, вона може наблизитися до людини на відстань 1-2 метри.
Самочки стають дорослими в 3 роки, самці – в 4-6 років. Живуть саймірі досить довго – близько 20 років.

