Site icon Bituk Media

Щоб свині були щасливі: штучний інтелект розшифровує рохкання

Фото - https://lonelandmand.wordpress.com

Європейські вчені розробили алгоритм штучного інтелекту (ШІ), здатний інтерпретувати “мову” свиней. Мета – створити застосунок, який допомагав би фермерам розуміти емоції тварин в конкретний момент і, як результат, покращувати їхнє самопочуття.

Про це розповідає Reuters.

За словами поведінкового біолога з Університету Копенгагена Елоді Мандел-Бріфер, яка є однією з керівниць наукового дослідження, алгоритм може потенційно попереджати фермерів про негативні емоції в свиней.

Вчені з університетів Данії, Німеччини, Швейцарії, Франції, Норвегії та Чехії використали тисячі записаних звуків свиней у різних поведінкових сценаріях, серед яких гра, ізоляція та боротьба за їжу. І виявили, що хрюкання, рохкання та виск є маркерами свинячих емоцій – позитивних або негативних.

Чимало фермерів, спостерігаючи за тваринами у свинарнику, добре розуміються на їхньому благополуччі. Але в цьому випадку здебільшого йдеться про оцінювання фізичного стану свиней. “Емоції тварин відіграють ключову роль в їхньому самопочутті, але ми мало вимірюємо їх на фермах”, — каже Мандел-Бріфер.

За її словами, коли інструмент запрацює, фермери зможуть мати застосунок на своєму телефоні, який “перекладатиме” те, що “говорять” їхні свині з погляду емоцій”.

Наприклад, коротке рохкання зазвичай вказує на позитивні емоції, тоді як довге часто сигналізує про дискомфорт, наприклад, коли свині штовхають одна одну біля корита. Високочастотні звуки, як-от крики чи виск, зазвичай означають, що свині перебувають у стані стресу, наприклад, коли їм боляче, вони б’ються або їх розлучають одну з одною. 

Алгоритм вже продемонстрував, що свині, яких утримували на відкритих фермах, фермах на вільному вигулі або органічних фермах і які мали можливість бродити та порпатись в бруді, видавали менше стресових вересків, ніж свині, вирощені звичайним способом. Дослідники вважають, що згодом цей метод також можна буде використовувати для маркування ферм, щоб допомогти споживачам робити усвідомлений вибір.

Власне, ці висновки вчених і були закладені при створенні алгоритму з використанням ШІ. “Штучний інтелект справді допомагає нам як обробляти величезну кількість звуків, які ми отримуємо, так і автоматично класифікувати їх”, — пояснила Мандел-Бріфер.

Як розповідало раніше BitukMedia, дослідники з США та Мексики використовують штучний інтелект (ШІ), навчений на людській мові, для розшифровки “мови” собак. Результати виглядають багатообіцяючими.