Вівторок, 22 Жовтня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Голова брейкдансера з часом змінюється: лікарі виявили новий медичний стан (ВІДЕО)

Важливо

Вчені виявили зміну в тілі, унікальну для брейкдансерів. Виявляється, від неї потерпає мало не кожен прихильник цього виду спорту. Провину покладають на стиль танцю.

Про це розповідає Science Alert.

Для людей певного віку “Яйцеголові” — культовий фільм 90-х. Але для брейкдансерів, здається, розвиток конусоподібної голови може стати професійним ризиком і становити справжню небезпеку для здоров’я.

Згідно з медичним звітом за 2024 рік, один із танцюристів отримав рідкісну травму голови після багатьох років занять брейкдансом. Йдеться про утворення унікальної опуклості на верхівці черепа, відомої в танцювальних колах, як “дірка від хедспіну”. Цей стан унікальний, і страждають від нього лише артисти брейкдансу.

Фото – BMJ Case Reports 2024

Пацієнт з Данії, якого обстежували лікарі, протягом 19 років займався брейкінгом, тренуючись п’ять разів на тиждень по 1,5 години. Щоразу Упродовж він кілька хвилин виконував хедспіни. Це складні танцювальні рухи, в ході яких голова безпосередньо контактує з поверхнею, що, своєю чергою, створює сильний тиск на череп.

Є й додаткові симптоми – випадання волосся, а іноді й біль навколо шишки, що утворилася. Приблизно 30% танцюристів брейкдансу повідомляють про випадання волосся та запалення шкіри голови від танців на голові. В такий спосіб тіло намагається захистити себе, пояснюють медики.

Повторна травма від обертання голови викликає апоневроз – утворюється шар сполучної тканини, схожий на сухожилля, що йде від потилиці до передньої частини. У спробі захистити кістки черепа від травми він згущується разом із шаром жиру під шкірою на маківці голови.

Для розуміння, тіло вдається до аналогічної захисної реакції на тертя на руках і ногах. Тоді утворюються мозолі, завдання яких – захистити від пошкоджень тканини, що лежать під ними.

Але конусоподібна голова – не єдина травма, до якої схильні танцюристи брейкдансу.Серед них можуть бути травми зап’ястя, коліна, стегна, кісточки, стопи та ліктя. А такі рухи, як “вітряк” і “відворот” можуть спричинити бурсит – запалення заповнених рідиною мішків, які захищають хребці.

“Дірка в голові” також не найгірша травма, яку можна отримати під час брейкдансу. Один танцюрист зламав собі шию, але, на щастя, пощастило обійтися без серйозних ускладнень.

Інші, як-от українська брейкдансерка Анна Пономаренко (b-girl Stefani) пережила защемлення нервів, через що їх паралізувало. Пізніше спортсменка відновилася і представляла Україну на Олімпіаді в Парижі 2024 року.

Анна родом з Харкова, але наразі живе в Лондоні. Вона почала займатися брейкдансом у 15 років і відтоді стала однією з визнаних танцівниць у світі.

 

 
 
 
 
 
Переглянути цей допис в Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Допис, поширений Anna Ponomarenko/ bgirl Stefani (@bgirlstefani)

Брейкінг, або ж брейкданс — це стиль вуличного танцю, він є частиною хіп-хоп культури. На Олімпіаді 2024 був представлений вперше.

Як розповідало раніше BitukMedia, 62-річний кіпріот Арістотеліс Валаорітіс станцював із 319 винними келихами на голові і встановив світовий рекорд. Каже, вчився цьому майже 30 років.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі