Вівторок, 22 Жовтня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Давно втрачену копію Конституції США продали за $9 млн

Важливо

Рідкісний екземпляр Конституції США продали з аукціону за $9 млн. До нашого часу збереглося лише вісім таких раритетів, сім з яких перебувають у державній власності. Документу майже 240 років.

Про це повідомляє CNN з посиланням на сайт аукціонного будинку Brunk Auctions.

З торгів було продано рідкісний екземпляр ратифікації Конституції Сполучених Штатів, що зберігся за 238 років. Лот складався з дев’яти предметів, серед яких перший проєкт статей Конфедерації за підписом Чарльза Томсона, секретаря Континентального конгресу. Також разом з ним — указ Конгресу, який визначає його обов’язки, історична копія роботи Емануеля Лойце “Вашингтон перетинає Делавер” та інші документи, що збереглися.

За словами власника аукціонного будинку Brunk Auctions Ендрю Бранка, якого цитує Fox News, лише за 7 хвилин лот сягнув остаточної ціни в $9 млн. Більшість пропозицій надходила телефоном, крок торгу склав $500 тис. Ім’я покупця розкривати не стали.

Екземпляр ратифікації Конституції Сполучених Штатів не дарма вважався найціннішим документом пропонованого лота. Він є єдиною відомою приватною копією документа, надрукованої секретарем Континентального конгресу.

Фото – AP Photo/Jeffrey Collins

Його випадково знайшли 2022 року в Північній Кароліні в картотеці будинку, що належав Семюелю Джонстону. Цей чоловік був губернатором штату з 1787 до 1789 року. Саме він керував конвенцією штату, яка ратифікувала Конституцію. Джонстон, ймовірно, підписав по два примірники для кожного з перших 13 штатів. Як примірник опинився у шафі, де його знайшли, так і залишається незрозумілим.

Копію документа знайшли у невеликій металевій шафі, на якій стояла банка фарби. Кімната була давно занедбана і завалена старими стільцями. Знайдений документ – то складений навпіл широкий аркуш.

Документ був надрукований 1787-го після Конституційного конвенту, на якому були розроблені рамки Конституції та уряду Америки. Потім його відправили до Конгресу для ратифікації штатами.

Фото – Jeffrey Collins / AP Photo

За час існування Континентального конгресу Чарльз Томсон надрукував близько сотні екземплярів Конституції. Відомо, що до наших днів дійшло вісім із них, сім із яких перебувають у державній власності.

Поряд з Конституцією був також лист Джорджа Вашингтона з проханням про її ратифікацію. У ньому він визнав, що заради нації доведеться піти на компроміс і поступитися певними правами, якими користувалися штати.

Зазначається, що востаннє схожа копія Конституції продавалася ще у 1891 році. Тоді за неї заплатили $400.

Також з-під молотка пішов перший проєкт Статей Конфедерації 1776 року з водяними знаками. Він коштував $1 млн. А за $85 тис. продали журнал Конвенту Північної Кароліни 1788 року в Хіллсборо, де представники провели два тижні за обговоренням ратифікації Конституції.

Як розповідало раніше BitukMedia, на аукціоні продали пістолі, з яких планував застрелитися Наполеон.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі