Site icon Bituk Media

Новий світовий рекорд у марафонах: бігунка повернула рекорд на батьківщину

Фото - Bank of America Chicago Marathon

У Чикаго пройшов один з головних марафонів світу, і без рекордів тут не обійшлося. Кенійська легкоатлетка Рут Чепнгетич відзначилась двічі: дійшла до фінішу першою та встановила новий світовий рекорд, побивши досягнення попередньої рекордсменки майже на дві хвилини.

Про це розповідає ВВС.

Чемпіонка світу-2019 Рут Чепнгетич (Ruth Chepngetich) встановила нове світове досягнення у марафоні серед жінок. Досі рекорд серед жінок-марафонців утримувала Тігіст Ассефа (Tigist Assefa) з Ефіопії. 2023-го року на Берлінському марафоні вона подолала дистанцію в 42 км за 2 години, 11 хвилин та 53 секунди. До слова, на Олімпійських іграх у Парижі бігунка здобула срібло.

І от новий світовий рекорд 2 години, 9 хвилин та 56 секунд. Тобто. кенійка Рут Чепнгетич покращила рекорд майже на 2 хвилини і стала першою жінкою, яка “вибігла” з 2-х годин 10 хвилин.

За словами Чепнгетич, вона з самого спочатку готувалася продемонструвати дуже високий результат і націлювалася на рекорд. В результаті перші п’ять кілометрів вона пробігла лише за 15 хвилин, а першу половину дистанції завершила за 1 годину 4 хвилини та 16 секунд. Це найшвидший час проходження півмарафону у США.

У результаті за 2 години 9 хвилин та 56 секунд Рут Чепнгетич заробила $150 тис.: 100 тис. їй принесла перемога, ще 50 тис. вона здобула за побитий рекорд.

“Світовий рекорд знову належить Кенії. Я щаслива, не знаю, як це пояснити”, – заявила рекордсменка. Саме у Чикаго у 2019-му срібний призер Ігор-2020 Бріджид Косгей з Кенії встановила світовий рекорд. Він тримався 4 роки, поки його не побила Ассефа у Берліні.

Рут Чепнгетич виграла марафон Чикаго втретє. Раніше легкоатлетка добивалася цього у 2021 та 2022 роках, а минулого року стала другою.

Фото – соцмережі

Чиказький входить до великої шістки марафонів, які є головними для професійних бігунів. Інші пʼять – в Токіо, Бостоні, Лондоні, Берліні та Нью-Йорку.

Як розповідало раніше BitukMedia, 33-річна французька легкоатлетка Аліса Фіно освідчилася своєму коханому Бруно Мартінесу після забігу на 3 км під час Олімпійських ігор у Парижі. Бігунка стала перед чоловіком на одне коліно та подарувала значок “Любов у Парижі”. Пара у стосунках уже 9 років, тож спортсменка вирішила скористатися нагодою.