П’ятниця, 18 Жовтня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Чому одні країни багатші за інші? Присудили Нобелівську премію з економіки 2024

Важливо

За дослідження про бідні та багаті країни колективу вчених присудили Нобелівську премію 2024 року з економіки. Троє американських вчених – Дарон Аджемоглу, Саймон Джонсон та Джеймс Робінсон – отримали нагороду “за дослідження процесів формування інститутів та їхнього впливу на економічне процвітання”.

Про це повідомляється в соцмережах Нобелівського комітету.

Премію з економіки пам’яті Альфреда Нобеля було засновано Держбанком Швеції 1968 року. Аджемоглу, Джонсон і Робінсон стали її лауреатами, оскільки у своїх дослідженнях показали, як формуються громадські інститути та як вони та верховенство закону впливають на добробут у різних країнах.

Цьогорічні лауреати продемонстрували важливість соціальних інститутів для процвітання країни. Суспільства зі слабким верховенством закону та інститути, що експлуатують населення, не сприяють зростанню або змінам на краще, йдеться у прес-релізі Шведської королівської академії наук.

Дослідження говорить, що одним із пояснень відмінностей у добробуті країн є суспільні інституції, запроваджені за часів колонізації. Коли європейці колонізували країни по усьому світу, інституції в цих суспільствах змінилися. У деяких місцях колонізатори хотіли лише експлуатувати корінне населення та видобувати ресурси. В інших же вони сформували інклюзивні політичні та економічні системи для довгострокової вигоди європейських мігрантів. Це у майбутньому призвело до процвітання. Таким чином економісти пояснюють, чому колишні колонії, які колись були багатими, тепер бідні, і навпаки.

У 2012 році Дарон Аджемоглу разом з Робінсоном випустив книгу “Чому одні країни багаті, а інші бідні”, яка стала бестселером.

Розмір Нобелівської премії з економіки ідентичний розміру інших премій: у 2024 році він становить 11 млн шведських крон (трохи більше $1 млн). Нагороду лауреати отримають на урочистій церемонії у Стокгольмі – вона відбудеться 10 грудня, у день смерті Альфреда Нобеля.

Нинішня Нобелівська премія з економіки вже 56-та, першу таку нагороду присудили в 1969 році. Загалом цієї премії удостоїлися 96 осіб.

Нагадаємо, у 2023 році нагорода була присуджена Клаудії Голдін – економісту з Гарвардського університету, з формулюванням “за поліпшення нашого розуміння становища жінок на ринку праці”. Професорка Голдін у своїх дослідженнях з’ясувала, чому жінки все ще заробляють менше за чоловіків, хоча здається, що в багатьох сферах вже досягнуто рівність статей.

Як розповідало раніше BitukMedia, 11 жовтня Нобелівську премію миру-2024 вручили японській організації Nihon Hidankyo. Вона об’єднує людей, які вижили при атомних бомбардуваннях Хіросіми та Нагасакі.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі