Site icon Bituk Media

За “ядерне табу”: Нобелівську премію миру-2024 вручили японській організації

Зображення - Nobel Prize

Нобелівську премію миру 2024 отримає японська організація Nihon Hidankyo. Вона об’єднує людей, які вижили при атомних бомбардуваннях Хіросіми та Нагасакі.

Про це йдеться у заяві на сайті Нобелівського комітету.

“Nihon Hidankyo отримує премію миру за свої зусилля з досягнення миру, вільного від ядерної зброї, і за демонстрацію на підставі свідчень людей того, що ядерна зброя ніколи не повинна бути використана знову”, – заявили в комітеті.

Нобелівський комітет зазначив, що ядерна зброя не застосовувалася майже 80 років, а виняткові зусилля організації зробили великий внесок у встановлення “ядерного табу”.

У відповідь на бомбардування атомними бомбами у серпні 1945 року виник глобальний рух Nihon Hidankyo, учасники якого невпинно працювали над підвищенням поінформованості про катастрофічні гуманітарні наслідки застосування ядерної зброї. Поступово сформувалася потужна міжнародна норма, що засуджує застосування ядерної зброї як морально неприйнятне. Ця норма і стала відома як “ядерне табу”.

Очевидців цих трагічних подій в Японії називають хібакуся (у перекладі з японської “люди, які зазнали впливу вибуху”). Саме вони допомогли сформувати та консолідувати широку опозицію ядерній зброї в усьому світі: розповідали особисті історії, створювали освітні кампанії та публікували термінові попередження проти поширення та застосування ядерної зброї. “Хібакуся допомагають нам описувати невимовне, думати про немислиме і якимось чином відчувати незбагненний біль і страждання, яких завдає ядерна зброя”, — йдеться у повідомленні Норвезького Нобелівського комітету.

Цього року на премію миру претендували 286 кандидатів: 197 приватних осіб та 89 організацій. Але хто вони – можна буде дізнатися тільки за 50 років. На повний список претендентів поширюються суворі правила конфіденційності.

Теперішня Нобелівська премія миру вже 105-та в історії. Нагороду вже мають 111 осіб та 30 організацій.

Нагадаємо, 2023 року нагороду присудили іранській активістці та правозахисниці Наргіз Мохаммаді з формулюванням “за її боротьбу проти утисків жінок в Ірані та за просування прав людини та свобод для всіх”.

Як розповідало раніше BitukMedia, 10 жовтня Нобелівську премію з літератури 2024 присудили 53-річній південнокорейській письменниці Хан Канг. 8 жовтня Нобелівську премію з фізики 2024 року присудили американському та канадському вченим за внесок у розвиток машинного навчання. 7 жовтня Нобелівську премію з медицини 2024 року присудили двом американським вченим за відкриття мікроРНК.