П’ятниця, 18 Жовтня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Нобелівська премія з хімії: троє вчених “зламали код дивовижної структури білків”

Важливо

Нобелівську премію з хімії у 2024 році вручать Девіду Бейкеру (Університет Вашингтона, Сіетл, США), Демісу Хасабісу (компанія Google DeepMind, Лондон, Велика Британія) та Джону Джамперу (Google DeepMind). Це визнання за дослідження білкових структур.

Про це повідомляється на сайті премії.

Трьом вченим вдалося “зламати код дивовижної структури білків”, – йдеться у повідомленні комітету. Бейкер з Університету Вашингтона отримав премію “за створення білків за допомогою обчислювальних методів”.

У Нобелівському комітеті зазначили, що Бейкер “здійснив майже неможливий прорив у створенні абсолютно нових видів білків за допомогою обчислювальних методів”. А Хасабіс та Джампер з дослідницького підрозділу Google розробили модель штучного інтелекту “для вирішення 50-річної проблеми — передбачення складних структур білків”. “Ці відкриття мають величезний потенціал”, – заявили у комітеті.

ШІ-модель AlphaFold2, створена Хасабісом і Джампером, дозволить вченим просунутися у розумінні стійкості білків до антибіотиків або, наприклад, у створенні ферментів для розкладання пластику.

Церемонія нагородження Нобелівських лауреатів відбудеться 10 грудня у Стокгольмі (Швеція). Вчені розділять 11 млн шведських крон (близько 1 млн євро).

Нагадаємо, 2023-го лауреатами Нобелівської премії з хімії стали Мунгі Бавенді, Луїс Брюс та Олексій Єкімов. Вчені отримали нагороду за фундаментальні відкриття у галузі нанотехнологій, зокрема, за “відкриття та дослідження квантових точок — наночастинок, які настільки дрібні, що їхній розмір визначає їхні властивості”.

Як розповідало BitukMedia, цього тижня у Швеції також присудили Нобелівські премії у галузі медицини та фізики. 11 жовтня Нобелівський комітет вручить премію миру.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі