Site icon Bituk Media

За машинне навчання та нейронні мережі: названі лауреати Нобелівської премії з фізики

Фото - Nobel Prize/ Facebook

Нобелівську премію з фізики у 2024 році вручать Джону Хопфілду (Принстонський університет, США) та Джеффрі Хінтону (Університет Торонто, Канада). Це нагорода “за основні відкриття та винаходи, які дозволяють використовувати машинне навчання за допомогою штучних нейронних мереж”.

Про це повідомляється на сайті премії.

“Джон Хопфілд створив асоціативну пам’ять, яка може зберігати та відновлювати зображення та інші типи шаблонів у даних. Джеффрі Хінтон винайшов метод, який дозволяє автономно знаходити властивості даних і таким чином виконувати такі завдання, як ідентифікація певних елементів на зображеннях”, — заявили в Нобелівському комітеті.

Голова комітету з фізики Еллен Мунс наголосила, що робота “лауреатів вже принесла величезну користь”. “У фізиці ми використовуємо штучні нейронні мережі в широкому спектрі царин, таких як розробка нових матеріалів з певними властивостями”, – сказала експертка.

Церемонія нагородження нобелівських лауреатів відбудеться 10 грудня у Стокгольмі (Швеція). Вчені розділять 11 млн шведських крон (близько 1 млн євро). Премії з фізики присуджуються з 1901 року.

Нагадаємо, у 2023 році лауреатами Нобелівської премії з фізики стали П’єр Агостіні, Ференц Крауз та Анн Л’Юїльє. Вчені отримали нагороду “за експериментальні методи, що генерують аттосекундні імпульси світла для вивчення динаміки електронів у речовині”, що дає можливість отримання зображень процесів всередині атомів та молекул.

Як розповідало BitukMedia, напередодні стало відомо про присудження Нобелівської премії з медицини американським вченим Віктору Амбросу та Гері Равкуну за відкриття молекул мікроРНК, що регулюють роботу генів.