П’ятниця, 18 Жовтня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Новонародженій дівчинці видалили кісту розміром з куряче яйце

Важливо

Команда хірургів та гінеколог львівської дитячої лікарні “Охматдит” провели рідкісну операцію новонародженій. У дівчинки виявили величезну кісту яєчника. Дитина потрапила до лікарні на 7-й день життя.

Про це повідомила пресслужба медзакладу.

Ще під час обстеження вагітної матері у плода діагностували рідинний утвір у малому тазу. Після пологів зробили контрольне УЗД, яке показало, що кіста збільшилась до розмірів курячого яйця і має негативні зміни її вмісту.

Після додаткових обстежень медики виявили, що утворення на правому яєчнику сягнуло 10 см і має неоднорідний вміст (ймовірно некроз).

Аби уникнути серйозних ускладнень, було прийнято рішення про термінове хірургічне втручання методом лапароскопії – через кілька маленьких проколів.

Операція пройшла успішно. Лікарям довелося не тільки видалити кісту, а й праві придатки матки, бо через перекрут яєчника почався некроз. На 18-ту добу після втручання дівчинку виписали додому в задовільному стані.

“Після такої операції у батьків виникає питання чи зможе донька у дорослому віці мати дітей. Звичайно, ризики є завжди, але залишились ліві додатки, які при правильній роботі спроможні взяти на себе дану функцію”, – пояснила дитячий хірург-інтерн Соломія Ковч.

“Такі дітки повинні обов’язково спостерігатися у дитячого гінеколога і проходити планові огляди 1 раз на рік. Таким чином нам вдасться тримати ситуацію під контролем. А з початком статевого дозрівання за такою пацієнткою спостереження має бути ще ретельнішим, щоб попередити будь які зміни, що можуть спричинити ризик негативного впливу на єдиний яєчник”, – наголосила гінеколог Центру Наталія Козак.

Медики зазначають, що такі випадки трапляються нечасто – з такою патологією народжується 1 дитина з 1 тис–2,5 тис.

Як розповідало раніше BitukMedia, дитину, яка протягом шести років не могла їсти через обпечений мийним засобом стравохід, прооперували львівські хірурги. Вони замінили пошкоджений орган фрагментом її власної товстої кишки.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі