Site icon Bituk Media

“Абсолютний”: НБУ випускає пам’ятну монету на честь Олександра Усика

Фото - НБУ

Національний банк України ввів в обіг пам’ятну монету “Абсолютний”. Вона присвячена перемозі українського боксера Олександра Усика.

Про це йдеться у повідомленні Нацбанку. 

“Нова монета присвячена непересічній події на світовій спортивній арені: український боксер Олександр Усик у травні 2024 року вперше за останні чверть століття став абсолютним чемпіоном світу в надважкій вазі та об’єднав одразу чотири пояси, що стало потужним зарядом мотивації для кожного українця”, – йдеться у повідомленні. 

Це монета номіналом 5 гривень. Вона виготовлена з нейзильберу, категорія якості карбування – “спеціальний анциркулейтед”. Тираж – до 50 тис. штук.

Дизайн монети виконала Олександра Кучинська, скульптори – Володимир Атаманчук та Володимир Дем’яненко.

На аверсі монети на дзеркальному тлі зображено традиційний кримськотатарський орнамент. Він символізує кримське коріння Олександра Усика. “Цей візерунок, використаний у дизайні одного з образів спортсмена на “битві поглядів” перед поєдинком за титул абсолютного чемпіона світу, підкреслює нерозривний зв’язок Криму з Україною”. 

На реверсі представлено стилізований образ чемпіона на тлі монумента “Батьківщина-мати”. Внизу ліворуч і праворуч від силуету чемпіона написи: 18.05.2024 (дата проведення бою), Абсолютний і Undisputed (титул, який виборов спортсмен).

Олександр Усик зауважив, що вдячний за таку високу честь, але хоче наголосити, що ця монета “символізує усіх спортсменів, які виборюють медалі для нашої країни, а також всіх тих, хто зі зброєю в руках захищає Україну. Наші перемоги – це також нагадування світу, що українці борються за своє життя, за своїх рідних”.

Придбати монету можна буде в інтернет-магазині нумізматичної продукції НБУ та у банках-дистриб’юторах.

Як розповідало раніше BitukMedia, Національний банк України ввів у обіг нову обігову пам’ятну монету “Медичні сили Збройних Сил України” Новинка продовжує серію “Збройні Сили України” та присвячена самовідданій праці військових медиків.