Понеділок, 16 Вересня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Частину стовбура липи Петра Могили перетворили на скульптуру

Важливо

В саду Національного заповідника “Софія Київська 14 вересня презентують скульптуру “Re:Forma духу”. Її виготовив скульптор Костянтин Скрутицький із частини стовбура 400-річної липи Петра Могили. Дерево постраждало під час буревію у травні 2022-го.

Про це повідомляють Dovgiy.

Арт-об’єкт створив київський скульптор родом із Луганська – Костянтин Скритуцький. Матеріалом став шматок стовбура липи Петра Могили – дерева, якому, ймовірно, 400 років. Його пошкодив буревій 12 травння 2022-го.

Робота зайняла два роки. Митець каже, що прагнув зберегти природну форму дерева, але водночас створити потужний символ стійкості та відновлення.

Скульптура закликає пам’ятати про минулу культурну спадщину та передавати її в нових формах новим поколінням.

“Я працював з унікальним культурним артефактом, стародавнім деревом. Було важливо обпалити його вогнем, щоб захистити від дощів і вітрів, але також відкрити світле “серце”. Це – “Re:Forma””, – каже Скритуцький.

“Історія цього артефакту нагадує і нашу власну: ми проходимо крізь буревії, що намагаються знищити нас та зламати, нас опікає вогнем, та все одно – ми стаємо сильнішими. Дорослішими. Трансформуємось”, – йдеться на сайті Dovgiy.

Скрутицький каже, що надихався витворами корейського скульптора Лі Це Йо, Монолітом із “Космічної Одіссеї” Стенлі Кубрика та метеоритом Кааба з Мекки.

В результаті у нього вийшов куб із частин стовбура.

“Куб — це крапка, що  збільшується одночасно в трьох площинах. Це як біт, з можливістю рости, частка памʼяті, в прямому, та переносному сенсах”, – каже Скрутицький.

Як повідомляло BitukMedia, у луцькому Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків художник Петро Антип завершує найбільшу картину у світі. Вона має назву “Космогонія”. Митець із Горлівки на Донеччині почав писати полотно площею 2 тис. кв. м. ще у 2022-му.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі