Понеділок, 16 Вересня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Українець п’ять років зводить собі екобудинок із соломи (ВІДЕО)

Важливо

Олександр Гуч уже п’ять років зводить собі двоповерховий екобудинок із соломи у селі Дерно Луцького району. Зараз він на завершальному етапі і каже – таке житло має багато переваг. Щоправда, на його зведенням уже витратив майже 1 млн грн.

Про свій досвід чоловік розповів Суспільному.

Побудувати екохати Олександр вирішив у 2019. Спроектувати житло допоміг товариш Сергій Стасюк, інженер-будівельник за професією.

Каркас будинку Олександр виконав із дерева, а стіни – із соломи.

“Вдень, коли на вулиці спека, — в хаті тримається прохолода. За день стіни трішки прогріваються та увечері хата всередині відчувається тепла. Тут тримається баланс”, — розповідає власник оселі.

Серед плюсів такого будинку – тепло- та шумоізоляція. А якщо стіни правильно поштукатурити із обох боків глиною, то це зменшить ризик пожежоної небезпеки.

Для будівництва хати Олександр Гуч використав понад вісім сотень тюків соломи. Каже, що найліпше підходять снопи із жита, їх не люблять їсти гризуни. 

Проте житню солому використовував лише на першому поверсі. На другому – тюки із різними видами злакових.

Зараз вкрив дах металопрофілем, встановив комунікації. Олександр аже, завершити будівництво цього літа завадив брак коштів. Адже на будинок уже пішов майже 1 млн грн.

Як розповідало BitukMedia, проєкт із Намібії MycoHab створює будинки із субстрату, який лишився після вирощування грибів. Попри це, будівлі не мають специфічних запахів, кажуть стартапери.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі