Site icon Bituk Media

Золото найманця – розкопали цілий горщик древніх монет

Фото: Notion Archaeological Project, University of Michigan

Під час розкопок древнього римського поліса Нотіон на заході Туреччини американські археохологи із Університету Мічигана знайшли горщик, повний золотих монет Перської імперії. Вважають, що він належав грецькому найманцю, який жив близько 2,5 тис. років тому.

Про це повідомляє CNN.

Нотіон мав площу приблизно 32 га та був фортифікованим. Він був населеним приблизно із 6 ст. до н.е до 1 ст. н.е. та мав типові для свого часу будівлі, як то театр, ринок та храми античних богів.

Розбитий глиняний горщик із золотом розкопали у великому міському будинку. Під його мурами знайшли рештки більш старої будівлі, сільського будинку, який датують приблизно 500 роком до н.е. А вже під підлогою цього будинку виявили рештки кераміки і золото. Ймовірно, скарб належав древньому найманцю і той закопав його навмисно.

“Ніхто ніколи не ховає скарб із монет, особливо із монет із дорогоцінних металів, якщо не має наміру їх пізніше забрати. Тож те, що цей скарб дійшов до наших днів пояснюється лише тим, що власника спіткало найтяжче нещастя”, – каже доктор Крістофер Ратте, дослідник стародавнього середземноморського мистецтва та професор археології із Мічигана.

Горщик був заповнений даріками – монетами із золота високої проби, які карбувалися за царя Дарія, правителя Перської імперії. На них зображений перський воїн, що стріляє із лука, ставши на одне коліно. Але точної дати, коли монети відкарбували, на них немає. Монети Перської імперії карбували протягом близько 200 років, і їхня стилістика за цей час мало змінювалася.

Науковці із Мічигана вважають, що такі монети використовували для оплати праці найманців. Одна монета дорівнювала одному місяцю служби. Натомість срібні монети використовувалися для повсякденного вжитку, торгівлі.

Нотіон тривалий час був форпостом у боротьбі грецької та перської цивілізацій. Тож, ймовірно, найманець просто не повернувся за своїм скарбом із одного із боїв, припускає Ратте.

Саме Ратте почав досліджувати Нотіон 10 років тому – до того руїни міста стояли незайманими протягом тисяч років, але обмежувався лише картографією та знімками з повітря. Розкопки почалися два роки тому.

Як повідомляло BitukMedia, археологи в Іспанії виявили найстаріше у світі вино, вік якого становить приблизно 2 тис. років. Воно збереглось у рідкому стані. Аналіз показав, що знайдений напій мало чим відрізняється від сучасних вин.