П’ятниця, 18 Жовтня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Варто відсвяткувати – на затонулому кораблі ХІХ ст знайшли десятки пляшок із шампанським

Важливо

Польський фотограф та дослідник затонулих кораблів Бальтійського моря Томаш Стахура знайшов унікальний експонат. На дні він побачив судно ХІХ століття заповнене понад сотнею пляшок, у яких шампанське та вартісна мінеральна вода. Ємності досі лишаються герметичними.

Про це повідомляє CNN.

Стахура називає себе найбільш активним водолазом-шукачем затонулих кораблів у Балтійському морі. Цим він займається уже 40 років. Проте такої знахідки у нього ще не було. Каже, це великою мірою випадковість.

“Іноді трапляється пляшка або дві. Але відкрити корабель із такий великим вантажем – це для мене вперше”, – каже Стахура.

Судно, яке виявили, знаходиться приблизно в 20 морських милях на південь від шведського острова Еланд. Його команда перевіряла нові місця. Запланували зробити “швидке занурення”, яке, втім, протривало дві години.

Вантаж такий великий, що його важко оцінити точно. Але там більше ста пляшок.

Окрім посудин із шампанським, є також пляшки із мінеральною водою марки Selters – такі води високо цінувалися у ХІХ ст., вважалися майже лікувальними і подавалися до королівських столів.

Цю “мінералку” цінували на стільки сильно, що під час перевезення виділяли поліцейські конвої. На затонулому кораблі вона знаходиться у глиняних пляшках.

Дайвери показали фірмові позначки історикам, і встановили, що воду розлили по пляшках у 1850-1867 роках. Гончарня, що виготовляла ці пляшки, досі існує. Тож дайвери звернулися із запитом надати більше інформації.

Через бюрократичні процедури із шведським законодавством підняти пляшки із дна вдасться не відразу. Проте Стахура не засмучується – пролежали 170 років, пролежать ще рік, каже чоловік.

Як повідомляло BitukMedia, дайвер знайшов біля берегів Флориди (США) скарби вартістю понад 100 тис. доларів. Цінності лежали на місці аварії корабля іспанського флоту. Йдеться про дві сотні стародавніх срібних монет.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі