Неділя, 8 Вересня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Найбільше дерево кеш’ю у світі займає територію цілого парку

Важливо

Унікальну рослину можна побачити в Бразилії. Найбільше у світі дерево кеш’ю росте в містечку Піранжі штату Ріу-Гранді-ду-Норті. Дерево має в окружності близько 500 метрів і займає площу у 8400 кв. м.

Про це розповідає Oddity Central.

Це найнезвичайніше дерево кеш’ю у світі. За легендою, його посадив у 1888 році місцевий рибалка Луїс Інасіу де Олівейра, який пізніше помер у тіні цього дерева у віці 93 років. Щоправда, дендрологи вважають, що цій Anacardium occidentale не менше тисячі років.

Розмір унікуму можна порівняти з 70 звичайними деревами кеш’ю, а побачити його цілком можна тільки зі спеціального оглядового майданчика. Це дерево з окружністю близько 500 метрів займає площу 8400 м2. Кеш’ю з Піранжі (Pirangi) дає понад 60 тис. плодів на рік, а побачити його приїжджають сотні тисяч туристів з усієї Бразилії.

Спеціалісти вважають, що дерево стало таким великим через генетичну аномалію – віти почали рости убік, а не вгору. Вага та гравітація змушують гілки хилитися до землі, а коли вони стикаються з ґрунтом, починають формуватися нові коріння. З часом ці “місця зустрічі” стають вторинними стовбурами, які фактично є клонами оригінального дерева. Так гігантський організм продовжує зростати. Наразі відрізнити початковий стовбур від решти дерева майже неможливо.

Лише одна з п’яти “історичних” гілок дерева повела себе нормально і припинила рости, коли дісталась землі. Місцеві жителі називають її Salario minimo, або “Мінімальна зарплатня”. Утримання гіганта є дещо суперечливим питанням для міста Натал. Дерево досі росте і зараз виходить за межі створеного для нього парку. Без обрізки незабаром воно зазіхне на одну з головних доріг міста.

2015 року кеш’ю з Піранжі навіть потрапило до Книги рекордів Гіннеса як найбільше дерево кеш’ю. І після цього кількість охочих побачити це диво вкотре зросла. За ​​даними Інституту сталого розвитку та довкілля Бразилії, що опікується знаменитим деревом, його щорічно відвідують близько 300 тис. туристів.

Втім, у бразильського кеш’ю є конкуренти, які готові відібрати звання найбільшого дерева. Кажуть, на узбережжі Піауї росте кеш’ю, що займає площу близько 8800 м2. Щоправда, його розміри Книга рекордів поки не перевірила.

Як розповідало раніше BitukMedia, співробітники офісу британської пакувальної компанії 15 років доглядали за кімнатним плющем. Тепер загальна довжина його стебел – більше 90 м. А працівники жартома називають свого улюбленця “Одрі-два” – на честь інопланетянина-людоїда з фільму “Лавка жахіть”. 

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі