Середа, 23 Жовтня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Може евакуювати одразу двох поранених”: робота Ratel Н запустили у серійне виробництво

Важливо

Українські розробники створили робот Ratel Н. Він призначений для евакуації поранених захисників з поля бою. Новинку вже запустили у серійне виробництво.

Про це повідомив у своєму телеграм-каналі міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

“Ratel Н вже пройшов польові випробування та запущений у серійне виробництво – військові використовують його та дають позитивний фідбек”, – розповів міністр.

Ratel Н було розроблено учасниками оборонного кластера Brave1. Він може перевозити 400+ кг живого навантаження, тому здатний транспортувати одразу кількох людей. Завдяки своїй конструкції робот може пересуватися складним рельєфом і працювати тихо, залишаючись непомітним для ворога. Ratel N оснащений нічними камерами, а отже може ефективно виконувати завдання в умовах низької видимості та вночі.

“Машина багатофункціональна та може виконувати різні завдання. На неї можна встановити РЕБ, мобільний пункт спостереження, бойовий модуль або установку розмінування. Комплекс оснащений супутниковим зв’язком, що дозволяє оператору керувати ним на великій відстані”, – наголосив глава Мінцифри.

Федоров також закликав розробників долучатися до Brave1. “Кластер допоможе випробувати розробку, провести до кодифікації за стандартами НАТО та залучити інвестиції на розвиток і масштабування. Технології — наша асиметрична відповідь ворогу. Чим більше їх на фронті, тим менше противників”, — наголосив міністр.

Як розповідало раніше BitukMedia, в Україні розробили окопну систему радіоелектронної боротьби під назвою PARASOL. Вона має дві модифікації: одна захищає від російських дронів позиції, інша — техніку. Важлива перевага PARASOL — її непомітність для ворожих РЕБ. Навчитися користуватися новим пристроєм можна за 10-15 хвилин.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі