Неділя, 8 Вересня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Посудини із глини могли сягати до пояса – в Україні виявили язичницьку кераміку (ВІДЕО)

Важливо

Під час розкопок оборонного валу у селі Крилос на Івано-Франківщині археологи знайшли керамііку XII-IX століттях до нашої ери. Тобто їм близько 3 тис. років. Такий посуд виготовляли без гончарного кола, але сягати висоти він міг людині по пояс.

Про це повідомляє Суспільне.

На Франківщині археологи розкопали фортифікаційну споруду із глини, річкового каменю та деревини. Вона, ймовірно, спочатку оточувала поселення фракійців. Вони займалися землеробством та скотарством, а також добували сіль. 

“На валах були обов’язково верхні оборонні споруди. Вочевидь, це був частокіл. Можливо, із вежами, щоб оборонятися як від сусідів, так і від ворогів”, – зазначив науковець відділу Ігор Креховецький.

Частина валу має червоний відтінок. Це свідчить про те, що він пережив пожежу. Пізніше його досипали жовтою глиною. Ймовірно, це зробили за часів Київської Русі. На місці Крилоса тоді була столиця Галицько-Волинського князівства.

Під час розкопок виявили також рештки кераміки. Науковці пояснюють – її виготовляли без гончарного кола.

“Вінчик банки, товстостінні посуди – типова кераміка для раннього залізного віку. Вони робилися із глини, але без гончарного кола. Вочевидь, з глини виготовляли такі «ковбаски», накладали їх одна на одну і згладжували. Виходила посудина, іноді – достатньо велика, мені до пояса могла сягати», – пояснив Ткачук.

Як повідомляло BitukMedia, у вапняковій печері Леан Карампуан в Індонезії виявили найстаріший нині відомий сюжетний малюнок. Він зображує трьох гуманоїдів, які взаємодіють зі свинею. Цьому художньому твору – 51 200 тис. років.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі