Site icon Bituk Media

“Неочікувані гості”: в розпал зими до “Вернадського” завітала група пінгвінів

Фото - Анна Соіна/ Національний антарктичний науковий центр

До української антарктичної станції “Академік Вернадський” завітали субантарктичні пінгвіни, яких ще називають віслюковими або дженту. Полярники здивовані таким “гостям”, адже зазвичай взимку птахи покидають острів Галіндез.

Про це розповідають Працівники Національного антарктичного наукового центру на своїй сторінці у Facebook.

Візит був неочікуваним, адже на зиму пінгвіни полишають острів Галіндез. У цей час тут можна лише іноді побачити поодиноких чорно-білих гостей.

“Біологи зазначають, що зараз зграйки пінгвінів постійно перебувають в нашій акваторії і зустрічаються під час морських походів. У дні їхнього візиту до “Вернадського” саме погіршилася погода, тож, можливо, на нашому острові вони перечікували шторм. Адже за кілька днів їх знову не стало біля станції”, – розповіли у науковому центрі.

Зміни клімату вплинули на щільність льодовикового покриву – через глобальне потепління він не утворюється суцільним шаром. А це означає, що пінгвінам не обов’язково мігрувати північніше до відкритої води та для полювання.

“Ще взимку 2021 року наші вчені зафіксували надзвичайно великі скупчення цих птахів у радіусі 20 км від станції. Тоді сотні пінгвінів відпочивали на навколишніх островах та харчувалися в океані. Тож їхня поведінка є одним із факторів, за яким можна досить чітко відстежувати кліматичні зміни в Антарктиці, які впливають на всю планету”, – пояснили полярники.

Велике повернення пінгвінів до “Вернадського” зазвичай відбувається навесні (це коли в Україні осінь). Вони прибувають сюди на шлюбний сезон: будувати гнізда, відкладати яйця, висиджувати малечу. Біологи уточнюють – йдеться про субантарктичних пінгвінів, яких ще називають віслюковими або дженту. “За останні 17 років вони сильно облюбували Галіндез, й у сезоні 2023/2024 років їхня кількість тут сягнула рекордних 7 тисяч!”, – зазначено у повідомленні.

Всі фото – Анна Соіна/ Національний антарктичний науковий центр

16 липня на українські полярники зафіксували значне підвищення максимальної добової температури. Попри те, що на острові Галіндез триває антарктична зима, повітря прогрілося до 4,5°С. На станції зазначають, що максимальна добова температура поблизу станції зросла на понад 8 градусів – із -4,2°С до +4,5°С.

Температурні аномалії, зафіксовані на станції, вони пов’язують із явищем “атмосферної ріки” – це вузька смуга з високою концентрацією атмосферної вологи, яка швидко переносить теплі маси повітря та вологи з тропіків у полярні регіони.

Як розповідало раніше BitukMedia, полярники показали морських котиків, які зимують поблизу “Вернадського”.