П’ятниця, 18 Жовтня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Кокаїнові акули – у тканинах тропічних риб виявили наркотик

Важливо

У тканинах довгоносих акул, які мешкають біля узбережжя Бразилії, виявили кокаїн. Це перший випадок, коли цей наркотик знайшли в тілі вільноживучих акул.

Про це повідомляє CNN.

Науковці із Фонду Освальда Круза дослідили м’язи та печінку 13 довгоносих акул біля узбережжя Ріо-де-Жанейро. У всіх особин виявили у тканинах кокаїн.

Довгоносих акул обрали через їх невелийи розмір та через те, що живуть вони на невеликій території біля узбережжя. Ці риби постійно потерпають від забрудення води каналізаційними стоками на усіх етапах розвитку.

У м’язах акули рівень кокаїну приблизно в три рази перевищував той, що був у печінці. А у самиць рівень наркотика у тканинах було більше, ніж у самців.

Кокаїн потрапляє до океану із каналізаційними стоками від людей, що вживають наркотики, а також із відходами нелегальних нарколабораторій, розповідає екотоксиколог фонду Енріко Мендес Саджоро.

Такого висновку вони дійшли, оскільки у морі біля Бразилії не часто виловлюють мішки із кокаїном – як це буває біля Мексики чи американського штату Флорида. Тож ймовірність того, що акули порвали загублену у морі партію наркотиків і наїлися їх – мала.

Вплив кокаїну на здоров’я акул поки не встановили. Але науковці припускають, що він може впливати на поведінку цих риб. Також, ймовірно, велика кількість наркотиків і у тканинах тварин та риб, якими харчуються акули.

Споживання кокаїну у світі значно зросло протягом останніх десятиліть. Близько 22% його споживачів живуть у Південній Америці.

Як повідомляло BitukMedia, y червні 2023 року в Хургаді (Єгипет) тигрова акула роздерла російського туриста. Напад хижака на людину потрапив на відео, і цей запис миттєво облетів весь світ. Рік по тому опудало виставили на загальний огляд, адже тепер ця акула – музейний експонат.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі