Неділя, 8 Вересня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Не смердять – будинки будуватимуть із субстрату для вирощування грибів

Важливо

Проєкт із Намібії MycoHab створює будинки із субстрату, який лишився після вирощування грибів. Попри це, будівлі не мають специфічних запахів, кажуть стартапери.

Як це відбувається, розповідає The Guardian.

“Люди думають, що їхні будинки будуть смердіти через те, що вони зроблені із натуральних матеріалів. Але ні. Іноді є невеликий запах дерева, але більше нічим не пахне”, – каже Крістін Хауконго із MycoHab.

Крістін зрізає чагарники, які у Намібії є інвазивними видами, та перетворює їх на субстрат для грибів глив. Після збирання врожаю субстрат перетворюють на будівельні блоки.

Масово будівництво ще не почали, але Марґет Менґо із намібського Standard Bank, який фінансує проєкт, каже: таким чином намагаються подолати житлову кризу у країні та скоротити вплив на навколишнє середовище.

Населення Намібії зараз – 2,7 млн людей, і країні вкрай потрібен 1 млн житлових будинків. 90% населення заробляють менше $150 на місяць, тож не можуть собі дозволити будинок. Кожен п’ятий живе в халабудах, побудованих зі сміття чи листків цинку.

Сільські угіддя країни потерпають від бур’янів – ті висмоктують і так невелику кількість води із ґрунтів. Бур’яни, в свою чергу, потрапляють до людей, бо їх витісняють чагарники. Чагарники займають 45 млн га. Влада планує спалювати 300 мільйонів тонн чагарнику кожні 15 років. Так хочуть виробляти деревне вугілля традиційним способом і зменшити вплив на сільске господарство. Однак це не екологічно.

Тож MycoHab пропонує альтернативний спосіб боротьби із чагарниками – перетворюючи їх у субстрат для глив, а потім – у будівельний матеріал. Їх обробляють вогнебезпечними. Блоки виходять важчими, ніж бетонні, але їх можна встановити швидше, що скорочує кошти на будівництво.

Для маленького будиночку для невеликої родини потрібно 12 тонн гілля чагарників. Перший такий будиночок старт-ап відкрив для публіки у лютому цього року.

Але проблема такого еко-будиночку в тому, що він вартує так же само, як і бетонний. Бо хоч будівельні блоки коштують і дешевше, велику частину становлять транспортні витрати.

Як повідомляло BitukMedia, в Ірпені під Києвом закінчилося будівництво першого в Україні житлового будинку, надрукованого на 3D-принтері. Там оселиться родина загиблого у боях на сході України захисника Ярослава Березова.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі