Неділя, 8 Вересня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Колишній коп “врятував” 700 дітей від викрадачів. Насправді деяких із них не викрадали

Важливо

Британські журналісти ВВС із радіопрограми File on 4 викрили у шахрайстві колишнього полісмена Адама Віттінгтона, він має британське та австралійське громадянство. Чоловік створив благодійну організацію Project Rescue Children (PRC) та ніби як допомагав дітям у країнах “третього світу” – Уганді, Кенії та Гамбії. Він заявляв, що врятував від торговців людьми 700 дітей. Проте деяких із цих малюків взагалі не викрадали.

Про це повідомляє ВВС.

Віттінгтон став популярним на Заході та в Британії зокрема, оскільки залучав до збору допомоги різних знаменитостей. Проте під час розслідування журналісти встановили – зібрані кошти не завжди доходили до дітей. А деяких дітей, про яких розповідав Віттінгтон, взагалі не викрадали.

Джозеф займається порятунком дітей уже 20 років – після того як залишив роботу копом. Спочатку він повертав додому дітей, яких один із батьків незаконно вивіз закордон під час розлучення. А потім переключився на дітей, яких викрали торгівці людьми та які переживали аб’юз.

Журналісти знають історію одної такої дівчинки – коп збирав для неї гроші, ніби для порятунку від викрадачів. При цьому дитина була весь час із мамою, а після завершення збору не отримала ні копійки.

Двоє синів та донька фермера Джозефа із Кенії теж були на сайті благодійної організації, але їх теж не викладали. Більше того, один із синів Джозефа – Юджин – помер у 2020 році, його фото досі було на сайті.

Як приклад шахрайства, журналісти наводять проєкт із побудови прихистку для дітей із Уганди. На його зведення витратили лише половину зібраних донорами коштів – $74 тис. Після цього заявили, що цього достатньо і вивели решту суми із проєкта на забезпечення дітей із Уганди та Філліпін.

Прихисток досі не готовий через брак коштів, стверджує Александр Сембатйа, директор фірми Make a Child Smile. Це партнер Віттінгтона, який мав опікуватися притулком.

Тим часом “благодійник” із PRC готується будувати притулки у інших країнах Африки, як-то у Кенії.

Аби ілюструвати роботу свого центру із порятунку дітей, колишній коп використовував родинні фото кенійки на ім’я Джейн Ґорі. Вона каже – поняття не мала, що її фото з’являються у мережі та ще й із такою метою.

Журналісти із ВВС встановили, що у центрах для порятунку дітей немає дітей.

Інша історія шахрайства Віттінгтона – він ніби-то удочерив дівчинку, яку врятував від торговців людьми у Гамбії. “Благодійник” назвав її Мірейя.

Проте цього разу шахрая викрила британська режисерка і блогерка Алекс Беттс. Віттінгтон запросив її задля промоуції свого проєкту і запропонував їй стати опікункою Мірейї.

Спочатку все добре – жінка бавилася із дівчинкою у Африці, фото і відео про це зібрали 40 млн переглядів. Проте коли жінка повернулася до Британії, Віттінгтон попросив підписати документи про нерозголошення будь-якої інформації щодо його організації.

Алекс хотіла привезти дитину до Британії. І через такі заяви у виникли підозри. Коли вона про це сказала, Віттінгтон перестав надсилати їй будь-які фото і відео Мірейї, почав кампанії в соцмережах, де звинуватив жінку у вживанні наркотиків та збрехав, що у Гамбії видали ордер на її арешт.

Коли Алекс почала гуглити фото Міреїй, вона побачила, що дівчинка, із якою вона бавилися і дівчинка, яку ніби-то удочерив Віттінгтон – це дві різні дитини. Колишній коп у пості про удочеріння використав фото немовляти із місцевого пологового будинку. У PRC пояснили, що просто не хотіли розкривати особистість дитини.

Після того, як ВВС розпочало розслідування, деякі матеріали зникли із акаунтів організації Project Rescue Children. Проте Віттінгтон зараз “гастролює” Філіппінами – збирає гроші на “порятунок” дітей.

Як повідомляло BitukMedia раніше, 33-річного непальського аскета на ім’я Рам Бахадур Бомджон тисячі послідовників вважають черговою інкарнацією Будди. Але тепер чоловіка посадили на 10 років за ґрати за сексуальні домагання. А ще четверо його послідовників взагалі зникли безслідно.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі