Неділя, 8 Вересня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Полярники показали морських котиків, які зимують поблизу “Вернадського” (ВІДЕО)

Важливо

Котиків, що лишилися зимувати з полярниками, показали у Національному антарктичному центрі “Академік Вернадський”. Учасники експедиції поділилися відео, на якому морські котики фігурно плавають у холодних водах під час полювання.

Незважаючи на прихід антарктичної зими, поблизу острова Галіндез, на якому розташована антарктична станція “Академік Вернадський”, залишилася невелика група морських котиків.

“Плавати люблять не лише в Україні в спеку, а й на крижаному континенті навіть у розпал зими”. За словами Світозара Давиденка, учасника 29-ї Української антарктичної експедиції, яка прибула в Антарктиду у квітні 2024 року, більшість морських котиків покинули околиці “Вернадського” ще у період від квітня до травня. Незадовго після “котячого нашестя” тварини перебралися на північ від острова Галіндез. “Але невелика група котиків (до 10 особин) вирішила ризикнути й залишитися зимувати в районі станції”, – розповіли полярники.

Таку поведінку тварин пояснюють зміною клімату – оскільки акваторія не вкривається суцільною кригою, тюлені мають можливість полювати на криля і під час антарктичної зими.

“Протягом останніх кількох років котики вже залишалися взимку на певний час біля “Вернадського”. Але коли погодні умови ускладнювалися, вони покидали акваторію та мігрували на північ”, – зазначили в антарктичному центрі.

Водночас нинішнє перебування тварин поблизу Галіндезу не гарантує того, що морські котики не вирішать покинути район пізніше. Тому учасники експедиції продовжуватимуть спостерігати за тюленями.

Як розповідало раніше BitukMedia, українські полярники показали, як “шпигують” кити в Антарктиці.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі