Неділя, 8 Вересня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Знайдено потенційно населену планету: вона схожа на очне яблуко

Важливо

Гігантське око, що дивиться на нас з глибин космосу – так виглядає відкрита астрономами екзопланета. Значну частину планети під кодовим номером LHS 1140b займає океан. Це робить її одним з найбільш перспективних місць для виникнення життя за межами Сонячної системи.

Про це розповідає Phys.

У 2017 році астрономи ідентифікували екзопланету поряд із зіркою LHS-1140 у сузір’ї Кита, яку назвали LHS-1140b. Вона виявилася одним з найбільш перспективних місць для виникнення життя за межами Сонячної системи. І от тепер вчені дізналися, що в цьому плані вона набагато більш перспективна, ніж припускали раніше.

Відомості про відкриття нової планети, опубліковані в Astrophysical Journal Letters, одразу схвилювали наукову спільноту: невже виявлено ще один світ, де потенційно може існувати життя?

Планета LHS 1140b обертається навколо тьмяного червоного карлика в сузір’ї Кита. Вона суттєво більша за нашу планету: її радіус в 1,73 рази більше земного, а маса перевищує земну в 5,6 раза.

Але головна особливість LHS 1140b – її незвичайний вигляд. Більшість поверхні планети займає величезний океан, вкритий товстим шаром льоду, який простягається на тисячі кілометрів. І лише одна область, діаметром близько 4 тис. км, залишається вільною від льоду завдяки теплу ближньої зірки. Саме ця ділянка, постійно обернена до світила, створює ілюзію гігантського ока, яке спостерігає за нами з глибин космосу.

LHS 1140b знаходиться в так званій “населеній зоні” – області навколо зірки, де температура дозволяє воді існувати в рідкому вигляді. Адже саме вода вважається головною умовою для виникнення життя. Звичайно, близькість до зірки має свої особливості: “планета з оком” завжди звернена до свого сонця одним боком. Але навіть з огляду на це вчені вважають, що на поверхні ділянки з “оком” температура може сягати цілком комфортних 20°C.

Аби більше дізнатися про цю дивовижну планету, вчені звернулися за допомогою до телескопа Джеймса Вебба. І спостереження не розчарували! В атмосфері LHS 1140b виявили азот – це ще одна важлива складова для виникнення життя на планеті. Азот також домінуючий інгредієнт в атмосфері Землі. Якби екзопланета була більш газоподібною, як крихітний Нептун, її атмосфера була б багатша воднем. А присутність азоту передбачає вторинну атмосферу — ту, яка утворилася після народження екзопланети, а не разом з нею. Отже, вона могла пройти довгий шлях еволюції та збагатитись іншими важливими елементами.

Втім, усе це поки що лише гіпотези. Астрофізики не знають, напевно, що там відбувається, але заявляють, що LHS-1140b виглядає як найбільш ймовірний кандидат на роль екзотичної інопланетної екосистеми за межами Сонячної системи. Щоб впевнено говорити про наявність життя на LHS 1140b, потрібні подальші дослідження. Вчені заявили, що вони продовжать спостерігати за “планетою з оком” і найближчим часом сподіваються виявити в її атмосфері сліди ще одного маркера присутності життя – вуглекислого газу.

Як розповідало раніше BitukMedia, космічний телескоп “Джеймс Вебб” (JWST) зробив незвичайне відкриття: одна з найближчих до Землі планет класу “гарячих Юпітерів” “смердить” тухлими яйцями. Планета HD 189733b вже відома своїми смертоносними скляними дощами, екстремальними температурами та ураганними вітрами. Але остання знахідка робить цю планету ще менш гостинною – в її атмосфері виявили сірководень.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі