Site icon Bituk Media

Українські хірурги провели операцію на серці захисника унікальним способом

Фото - НАЦІОНАЛЬНИЙ ІНСТИТУТ СЕРЦЕВО-СУДИННОЇ ХІРУРГІІ ІМEНІ М. М. АМОСОВА

Хірурги Національного інституту серцево-судинної хірургії імені М. М. Амосова провели операцію на серці 49-річного захисника Юрія Січки без розрізу грудної клітки. Вони використали внутрішньосудинний доступ через руку. Медики кажуть, що це перший випадок у світі, коли подібну операцію було проведено саме в такий спосіб.

Про це розповідає Національний інститут серцево-судинної хірургії імені М.М. Амосова на сторінці у Facebook.

Юрій Січка – колишній технічний працівник у школі на Вінниччині. Він отримав важке поранення грудної клітини під Бахмутом, коли допомагав евакуювати тіла загиблих. Ворожий снаряд пробив йому легеню та застряг у серці.

Після екстреної операції у Дніпрі, лікарі врятували життя військового, проте залишалася небезпечна проблема – отвір у серцевій артерії, через який кров потрапляла в порожнину серця. Це створювало серйозну загрозу для життя. Враховуючи надвисокі ризики та складність необхідного втручання, Юрія для подальшого лікування транспортували до Києва.

Консиліум кардіохірургів Інституту Амосова вирішив провести операцію без розрізу грудної клітки, використовуючи внутрішньосудинний доступ через руку. Цей метод не потребував навіть загальної анестезії, акцентують медики.

“Під час операції ми використали внутрішньо-коронарний ультразвуковий апарат, що дозволив нам бачити судину зсередини та точно встановити спеціальні стент-графти – металеві конструкції до 5 мм в діаметрі, які закрили пошкоджену зону артерії”, – кажуть хірурги.

Після операції Юрій річка почувається добре. Наразі він проходить реабілітацію, але зовсім скоро зможе провести час зі своїми онуками.

Як розповідало раніше BitukMedia, у Львові лікарі врятували 71-річну Наталію Михайленко, в якої на початку червня розвинувся гострий тромбоз судин кишківника з некрозом. Шанси на порятунок з таким діагнозом не перевищують 10%.