Неділя, 8 Вересня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Одна із ключових країн-союзниць України проводить вибори. Що це означає для нас?

Важливо

4 липня відбуваються позачергові парламентські вибори у Великій Британії. Наприкінці травня прем’єр Ріші Сунак розпустив парламент. Казали, він хоче перезавантажити свою владу на хвилі більш-менш стабільної економіки. Проте, схоже, його партія консерваторів, до якої належать Борис Джонсон та Девід Кемерон, програє вибори і поступиться лейбористам.

Про те, що це змінить для України, BitukMedia поспілкувалося із доктором Робертом Смітом із Університету Ковентрі, експертом із британських міжнародних відносин.

Сміт впевнений, що після виборів уряд зміниться на лейбористський. Він наводить думку іншого британського науковця, експерта із соцопитувань – професора Джона Кертіса. Той ще на початку цього року вказав, що в разі виборів уряд буде лейбористським у 99%.

“Лейбористи стверджують, що їхня політика щодо України не змінюється. Кандидат у міністри закордонних справ від лейбористів Девід Леммі написав у видання Foreign Affairs: «Понад усе Сполучене Королівство має продовжувати підтримувати Україну. Майбутнє європейської безпеки залежить від результатів війни там, і британський уряд не має сумніватися в тому, що він підтримуватиме Київ стільки, скільки буде потрібно для досягнення перемоги. Сполучене Королівство має відігравати провідну роль у забезпеченні місця України в НАТО»”, – розповідає Сміт.

Майбутнє європейської безпеки залежить від результатів війни в Україні

Девід Леммі, кандидат у міністри закордонних справ Британії від лейбористів

Однак він застерігає, що загрозу підтримки Україні несуть британські популісти. Так, він згадує Джеремі Корбіна, який підтримує путіна та час від часу з’являється на російських пропагандистських каналах. Колись Корбін очолював партію лейбористів, але зараз британські лейбористи відійшли від співпраці із ним і взагалі позбавили членства.

“Такі ліві персоналії як Джеремі Корбін і Джордж Гелловей ймовірно, будуть готові домовитися з Москвою на вигідних для Володимира Путіна умовах, але насправді їх інтерес тепер більше спрямований на війну в Газі.

Правий популіст Найджел Фарадж був оголосив про своє повернення на передову політичного фронту та висувається кандидатом від Партії реформ”, – розповідає Сміт.

Найджел Фарадж. Сьогоднішнє фото із його акаунта у Х

“Фарадж дуже близький до Дональда Трампа і раніше заявляв про своє захоплення Володимиром Путіним. Наразі він далекий від влади, оскільки його партія навряд чи виграє багато місць, однак він дуже впливовий у серед людей із консервативним мисленням. Тож існує ймовірність того, що він може перетягнути на себе ослаблену Консервативну партію так, як Трамп захопив Республіканську партію. Тоді Консервативна партія могла б проводити більш дружню до Москви політику”, – застерігає науковець.

Саме Нігеля Фараджа Сміт вважає найбільшою загрозою стосункам між Британією та Києвом. Якщо не на цих виборах, от на наступних його права популістська партія може кинути виклик системі. І справи можуть змінитися. Але це далека перспектива, каже науковець.

 

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі