Субота, 6 Липня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Майбутнє поруч – новим андроїдом керуватимуть клітини людського мозку

Важливо

Китайські науковці із університету у Тяньцзіні поєднали електроніку і клітини людського мозку. Тепер планують навчити цей імплант керувати роботом. Китайці кажуть – це крок до створення гібридного інтелекту.

Про це повідомляє New Atlas.

Науковці створили органоїдний біокомп’ютер, який описують як “мозок на чіпі”. Такий гібридний “мозок” здатний керувати рухами комп’ютера завдяки системі штучного інтелекту із відкритим кодом MetaBOC.

Принцип роботи біокомп’ютерів полягає у тому, що наші нейроклітини сприймають інформацію так же, як і системи комп’ютера – через електричний імпульс.

Тож якщо на силіконовому чіпі виростити клітини мозку, вони зможуть приймати сигнал від комп’ютерної системи і давати відповідь.

Команда з Тяньцзіня каже, що використовує органоїди у формі кулі. Така тривимірна фізична структура дозволяє їм формувати складніші нейронні зв’язки, подібно до того, як це відбувається в нашому мозку. Ці органоїди вирощують під низькоінтенсивною сфокусованою ультразвуковою стимуляцією. Це за словами дослідників, дає їм кращу інтелектуальну основу для розвитку.

Такий чіп у перспективі має можливість керувати роботом та виконувати такі завдання, як уникнення перешкод, відстеження цілей або хапати різні предмети.

Китайці опублікували жартівливу картинку, де у робота в голові велика рожева куля штучного мозку. Проте до цього ще далеко, і самі розробники визнали, що “це діаграма, яка показує сценарій можливого застосування”.

Бретт Каган, головний науковий співробітник Cortical Labs в свою чергу ставить питання, про те, що ж станеться, якщо такі роботи зможуть розвинути свідомість.

Як повідомляло BitukMedia, інженери з Массачусетського технологічного інституту (США) розробили роботизовану систему для роботи з продуктами. Пристрій поєднує в собі комп’ютерний зір і “ніжний”роботизований захоплювач. Робот може збирати та пакувати продукти, не пошкоджуючи їх.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі