Субота, 6 Липня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Далі буде…: чоловік з рідкісним синдром “замкненої людини” пише книгу

Важливо

29-річний британець Говард Вікс написав книгу за допомогою комунікаційного пристрою, керованого очима. Хлопець пережив інсульт у 16 ​​років, після цього у нього розвинувся синдром “замкненої людини”. У своєму творі він розповідає, як сильно рідкісний неврологічний розлад вплинув на його повсякденне життя.

Про це повідомляє BBC.

Говард Вікс, який живе в Дартмуті, зізнається, що кожен м’яз його тіла, за винятком очей, паралізований після інсульту 2011 року.

Після інсульту в Говарда розвинувся синдром “замкненої людини”, який викликає повну втрату мовлення і параліч, при цьому свідомість і чутливість зберігаються.

Говард зізнається, що хвороба “глибоко вплинула” на його повсякденне життя, тому він і вирішив розповісти про нього в трилогії, що охоплює період від 16-річчя до сьогодні. Перша частина про перші чотири роки життя після інсульту вже готова.

Написати книгу британцю вдалося завдяки пристрої Eyegaze, який друкує текст, відстежуючи рухи його очей. Завдяки йому Говард може писати та спілкуватися з оточуючими.

У першому розділі першої книги британець розповідає про своє життя до інсульту. “Початковий розділ знайомить читача з моїм життям до інсульту, дозволяючи їм зрозуміти, ким я був”, – пише Говард. У решті трьох — про перші чотири роки життя із хворобою. На написання книги з 50 тис. слів (близько 160 сторінок формату А4) Говарду знадобилось близько 1,5 року.

“Книга завершується моїм переходом від лікарняного життя до громадського”, – поділився британець. Йдеться про те, що у 2020 році він заснував благодійний фонд, яка допомагає людям з синдромом “замкненої людини”.

Як розповідало раніше BitukMedia, 12-річний Оран Ноулсон з Великої Британії став першою людиною, якій вживили нейростимулятор для боротьби з епілепсією. Він посилає електричні сигнали глибоко у мозок. Після операції число нападів підлітка скоротилося на 80%.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі