Site icon Bituk Media

Майже мільйон за “Франкенштейна” – від суми за перший примірник роману кров холоне в жилах

Фото: Heritage Auctions

Американський аукціонний дім Heritage Auctions продав перший примірник роману Мері Шеллі “Франкенштейн, або Новий Прометей” за $843 750. Зараз відомо, що існують лише три такі тритомники у світі. Виданню 206 років.

Про це повідомляє UPI.

Унікальний тритомник належав Вільяму Штрутцу, адвокату із міста Бісмарк у Південній Дакоті. Чоловік спеціалізувався в основному на судових справах про лікарські помилки. Він помер 25 січня цього року, не доживши чотири місяці до 90-річчя.

“Франкенштейн” був у його бібліотеці, яку Штрутц збирав 60 років. Тепер же колекцію книг покійного розпродають. Там 15 тис. книжок, які він збирав ще з навчання у коледжі.

При цьому Штрутц дуже цінував книжки, які мали особливе значення – автори особисто подарували їх комусь або мали велику любов до свого творіння. Тож серед колекції є «Гобіт» Толкіна 1937 року із яскравою суперобкладинкою. Толкін подарував цю копію друзям, написавши всередині «Чарльз і Дороті Мур від J.R.R.T з любов’ю вересень 1937 року».

Що ж до роману про Франкенштейна та його монстра, письменниця Мері Шеллі анонімно видала свій готичний твір у трьох томах в рожевій палітурці у 1818-му. На той час жінці було лише 19 років.

“Франкенштейн” із колекції Штрутца – єдиний примірник роману у приватній колекції. Адвокат придбав його у 1975-му. Інші два тритомники знаходяться у державній бібліотеці Нью-Йорка.

Загалом усі три томи зберегли оригінальний вигляд, є невеликі ознаки потертості, ремонту та зносу на обкладинках. На сторінках із текстом теж є трохи плям.

Як повідомляло BitukMedia, оригінальну акварельну ілюстрацію, що стала обкладинкою для першого видання книги “Гаррі Поттер та філософський камінь”, продали з аукціону за $1,9 млн. Лот встановив рекорд як найдорожчий будь-коли проданий предмет франшизи. Продаж відбувся на торгах аукціонного дому Sotheby’s у Нью-Йорку.