Site icon Bituk Media

Більше не ексклюзив: у кажанів виявили складні когнітивні здібності

Rousettus aegyptiacus. Фото - Yuval Barkai

Вчені з Тель-Авівського університету (Ізраїль) виявили у кажанів складні когнітивні здібності. У минулому вважалося, що спогади про особистий досвід, тобто епізодична пам’ять, і здатність заздалегідь планувати майбутнє властиві лише людям.

Про це розповідає Phys.

Дослідники під керівництвом професора Йосі Йовеля спостерігали за єгипетськими летючими собаками (Rousettus aegyptiacus) в дикій природі і з’ясували, що ці кажани мають епізодичну пам’ять, здатність до планування та відстрочену винагороду.

Спостереження проводили за колонією кажанів, які мешкають у Зоологічному саду Тель-Авівського університету. Кожна тварина була оснащена GPS-трекером та мініатюрною камерою високої роздільної здатності. Остання фіксувала маршрути та місця відвідувань дерев протягом тривалого часу.

Дослідники прагнули з’ясувати, чи мають кажани такі когнітивні здібності, як епізодична пам’ять (спогад про особистий досвід), уявні подорожі у часі (спогад та моделювання особистого досвіду в майбутньому), планування та відстрочену винагороду (відмова від негайного задоволення заради майбутнього).

Експеримент команди професора Йовеля унікальний тим, що його проводили в природних умовах, а не в лабораторії. Вчені висунули припущення, що для виживання рукокрилим необхідно вміти відстежувати доступність їжі як у просторі, так і в часі.

Rousettus aegyptiacus харчуються плодами. Їхня улюблена їжа — інжир, апельсини, фініки, банани та молоде листя ріжкового дерева. Знаючи це, вчені припустили, що для виживання рукокрилим необхідно вміти запам’ятовувати просторове розташування фруктових дерев та орієнтуватися у часі, щоб розуміти, коли на них з’являються плоди.

Для перевірки цієї гіпотези Rousettus aegyptiacus тимчасово утримували в неволі на різні терміни – від дня до тижня. Після одного дня в неволі кажани поверталися до дерев, де були напередодні. Після тижня старші особини уникали дерев, які вже не давали плодів, демонструючи здатність оцінювати час, що минув з останнього візиту.

Дослідження також показало, що кажани цілеспрямовано летіли до певних дерев, іноді витрачаючи на це до 30 хвилин. При цьому вони ігнорували інші плодові дерева, що свідчить про їхню здатність до відстроченої винагороди. Більше того, вони вибирали дерева з різним вмістом поживних речовин, залежно від часу вильоту з колонії.

Ізраїльські вчені дійшли висновку, що єгипетські летючі собаки (Rousettus aegyptiacus) здатні аналізувати минулий досвід та планувати свої дії. А це свідчить про менший когнітивний розрив між людиною та іншими видами, ніж вважалося раніше.

Як розповідало раніше BitukMedia, вчені виявили у джмелів здатність до логічного мислення.