Site icon Bituk Media

Спражнє “Місто мертвих” – у Єгипті розкопали 300 поховань із муміями

Фото: Ministry of Tourism and Antiquities

Італійська археологиня Патриція П’ячентіні із Міланського університету та її команда відкрили у Єгипті “Місто мертвих” із 300 похованнями. Часто це були поховання сімейного типу, а їх розташування залежало від суспільної ієрархії.

Про це повідомляє New York Post.

Розкопки, завдяки яким сталося відкриття, ведуть на пагорбі біля нинішнього Мавзолею Ага-Хана ІІІ (він помер у 1957-му). Команда П’ячентіні досліджує руїни древнього міста Асуан, колись великого торговельного центру на східному березі річки Ніл. Місту 4,5 тис. років.

Але замість чергових черепків, древніх печей чи настінних розписів, науковці розкопали гробниці площею понад 82 тис. м. кв.

“Це дуже видовищна знахідка, унікальна для Єгипту. Мешканці Асуана перетворили пагорби на могили. Це щось на зразок “Міста мертвих”, – каже П’ячентіні.

Перші поховання тут знайшли ще у 2019 році. Це була гробниця із муміями двох дітей, де пізніше знайшли рештки двох дорослих – матері та батька, ймовірно.

Пізніше з’ясувалося, що чим вище могила знаходилася до верхівки пагорба, тим багатша і знатніша людина була там похована. Також поруч із муміями лишали церемоніальні піднесення, як то вирізьблені на дереві зображення чи кераміку.

Нещодавно науковці відкрили ще 36 нових поховань, по 30-40 тіл у кожному. Перші із них з’явилися у 6 ст. до н.е., а останні – у 9 ст. н.е.

Айману Ашмаві, який очолює Відділ єгипетських старожитностей Вищої ради старожитностей, каже, що 30-40% останків належали немовлятам і підліткам, багато з яких померли від інфекційних захворювань та інших небезпечних для життя хвороб, включаючи анемію, туберкульоз і хвороби внутрішніх органів.

Мумії, які збереглися найкраще, передадуть до музею.

Як повідомляло BitukMedia, спеціалісти встановили, що негативні наслідки офісної роботи мають значно древніше коріння, ніж вважали. Вони дослідили рештки писарів, похованих у некрополі в єгипетському Абусірі між 2700 і 2180 рр. до н.е. І встановили, що ці люди мали ряд дегенеративних змін у суглобах.