Середа, 3 Липня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Вчені шукають “подругу” для найсамотнішої рослини у світі

Важливо

Вчені намагаються знайти в південноафриканських лісах пару для єдиної рослини Encephalartos woodii, що збереглася. Ці рослини були поширені на Землі ще за часів динозаврів. Проте тепер опинилися на межі вимирання. У пошуках допомагають дрони та штучний інтелект.

Про це пише видання IFLScience.

Encephalartos woodii почали часто використовувати в екзотичному декоративному садівництві. Ціни на них перевищують сотні доларів, а для охорони рослин навіть застосовують сигналізацію.

Ці рослини з’явилися на Землі 300 млн років тому – навіть раніше динозаврів. Єдиний екземпляр, що зберігся на сьогодні в дикій природі, знайшов в 1895 році ботанік Джон Медлі Вуд під час експедиції в ліси Нгойє в Південній Африці. Вуд обшукав околиці у пошуках інших E. Woodii, але нічого не знайшов.

Відтоді рослину намагаються розмножувати у ботанічних садах. Але оскільки останній дикий екземпляр E. woodii був чоловічою рослиною, всі інші його клони також “хлопчики”.

З цієї причини ботаніки Університету Саутгемптона вирішили знайти подругу для єдиного “дикого” Encephalartos woodii. Статеве розмноження, як очікують науковці, підвищить шанси на порятунок рідкісного виду та його повернення до дикої природи.

Щоб допомогти E. woodii, група дослідників розпочала обстеження лісу Нгойє в Південній Африці за допомогою безпілотних літальних апаратів. Дрони оснащені мультиспектральними камерами, здатними вловлювати світло у п’яти різних діапазонах довжин хвиль. Кожен з них дозволяє розрізнити певні рослини та їхні особливості.

Загалом планується оглянути 10 тис. акрів лісу. Поки що обстежено лише 195, але вчені вже отримали понад 15 тис. знімків.

Аналіз фотографій вчені довірили штучному інтелекту (ШІ). Система використовує алгоритм розпізнавання зображень, щоб ідентифікувати різні рослини за формою. Так вчені розраховують знайти ще один екземпляр E. woodii. І, якщо пощастить, жіночої статі.

Як розповідало раніше BitukMedia, золотушник високий (Solidago altissima) назвали “найрозумнішою” рослиною. Вчені з Корнельського університету (США) вважають, що його поведінку можна розглядати як прояв інтелекту, що робить рослину частково розумною. Золотушник буквально змінює свою поведінку залежно від інформації, отриманої з довкілля.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі