Понеділок, 1 Липня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Небезпечна робота – науковці визначили травми, на які страждали єгипетські писці

Важливо

Спеціалісти встановили, що негативні наслідки офісної роботи мають значно древніше коріння, ніж вважали. Вони дослідили рештки писарів, похованих у некрополі в єгипетському Абусірі між 2700 і 2180 рр. до н.е. І встановили, що ці люди мали ряд дегенеративних змін у суглобах.

Про це повідомляє The Guardian.

Зокрема, робота писаря у Древньому Єгипті була небезпечна для здоров’я щелеп, стегон та великих пальців. Зокрема, йдеться про остеоартрит суглобів між нижньою щелепою та черепом, правої ключиці, правого плеча, великого пальця правої руки, правого коліна та хребта, особливо в області шиї.

Також команда виявили зміни, що є наслідком фізичних навантажень на плечову кістку та ліву тазостегнову кістку, а також науковці побачили западини в колінних чашечках і зміни в правій щиколотці.

Такі зміни помітили у 30 писарів із Абусіра. Загалом же там знайшли рештки 69 осіб.

Усі ці травми є наслідком тодішньої пози, у якій працювали писарі – сиділи зі схрещеними ногами, або навпочіпки на одній нозі, руки не мали опори, а голова була нахилена вперед.

Зміни у щелепі можуть свідчити про звичку писарів жувати свій інструмент, а зміни в пальцях – від того, як вони тримали його.

Науковці припускають, що писарі страждали від головного болю та тунельного синдрому зап’ястка.

Як повідомляло BitukMedia, бразильський графічний дизайнер Сісеро Moраєс спробував відтворити обличчя єгипетського фараона Аменхотепа III. Це дідусь іншого відомого правителя – Тутанхамона. І він був принаймні одним із найбагатших людей, які жили за весь час.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі