Понеділок, 1 Липня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Думали не про навчання – старшокласники розробили детектор дронів зі штучним інтелектом

Важливо

П’ятеро випускників чернігівської школи №1 під час свого останнього навчального року створили детектор дронів зі штучним інтелектом. Він здатен “навчатися” та розпізнавати усе більше нових безпілотників.

Про розробку розповідає Суспільне.

Радіус дії приладу – 5 км. Коли поблизу перебуває дрон, детектор про це сигналізує. Про це розповідає один із розробників пристрою, 17-річний Олександр Тимошенко.

“Першого вересня всі думають про навчання, а ми думаємо, що нам таке зробити”, – пригадує Сашко.

За основу розробки він із однодумцями взяв детектор дронів українського виробництва “Цукорок”. Команда встановила на нього штучний інтелект. Це дозволяє “натренувати” детектор на нові моделі безпілотників, які запускатимуть росіяни.

“Якщо розробляти алгоритм, то ти розробляєш алгоритм виявлення, підтвердження, що це саме дрон, під кожен дрон. А тут, якщо з’являється новий дрон – просто натренувавши нейронну мережу, заново її завантажив, вона вже це виявляє. Тобто вона більш гнучка”, — розповідає Олександр.

Олександр Тимошенко. Фото: Суспільне.

Перший прототип школярі створили з наявних запчастин. Назвали його “ЧАС” — частотний аналізатор спектра. Зараз деталі купують, а корпуси друкують на 3D принтері.  На це ідуть усі кишенькові гроші, тож школярі займаються підробітками.

“Наступні пристрої «Час 1.5» будуть вже оснащені водонепроникним, ударостійким корпусом”, – каже Олександр.

Михайло Ворошило, інженер безпілотних літальних апаратів, каже, що детектори ловлять саму частоту, на якій літає дрон.

Можна зрозуміти, яку частоту РЕБу треба активувати, щоб зберегти собі життя”, – пояснює інженер.

Тепер детектор тестуватимуть військові на передовій. А хлопці збираються продовжувати вдосконалювати свій винахід. Будуть підтримувати зв’язки, навіть якщо поїдуть навчатися у різні міста.

Як повідомляло BitukMedia, в Україні розробили окопну систему радіоелектронної боротьби під назвою PARASOL. Вона має дві модифікації: одна захищає від російських дронів позиції, інша — техніку. Важлива перевага PARASOL — її непомітність для ворожих РЕБ. Навчитися користуватися новим пристроєм можна за 10-15 хвилин.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі