Неділя, 8 Вересня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Вчені знайшли метеликів, які здатні перетнути Атлантичний океан без зупинок

Важливо

Міжнародна група вчених із Іспанії, Канади та інших країн виявила вид метеликів, здатних пролетіти Атлантичний океан без зупинок. Виявилось, що Vanessa cardui, відомі як сонцевики будякові, можуть долати повітрям до 4200 км, мігруючи з Європи та Африки до Південної Америки.

Про це розповідає Iflscience.

Примітно, що аналіз ДНК та ізотопний аналіз дозволили точно визначити “зупинку” цих метеликів в тропічній Африці та потенційне походження в Західній Європі.

У жовтні 2013 року вчені зробили дивовижне відкриття, знайшовши на пляжах Французької Гвіани Vanessa cardui – виду, який зазвичай не зустрічається у Південній Америці. Це спонукало міжнародне наукове співтовариство з’ясувати походження цих метеликів.

Автори дослідження припустили, що у Французьку Гвіану Vanessa cardui прилетіли або з Північної Америки, де мешкають найближчі популяції, або з Африки, або з Європи. Проаналізувавши напрям вітрів у період, коли метеликів помітили на пляжі, вчені виявили стійкі повітряні потоки із Західної Африки, які могли сприяти трансатлантичному перельоту сонцевиків.

Наступним етапом став геномний аналіз кількох відловлених у Французькій Гвіані особин. Метеликів зберегли в конвертах з лакованого паперу для подальших аналізів. Секвенування їхніх геномів та порівняння з представницями інших популяцій показало, що генетично вони ближчі до африканських та європейських сонцевиків. Таким чином фахівці виключили можливість північноамериканського походження та підкріпили версію про подорож через океан.

До цього біологи знали, що сонцевики можуть мігрувати на відстані до 14,5 тис. км між Європою та Африкою, при цьому вони роблять посадки для відпочинку. Нове дослідження показало, що метелики Vanessa cardui здатні летіти без зупинок протягом восьми днів. Вони перетинають Атлантичний океан завдяки повітряним потокам, які допомагають їм рухатися у потрібному напрямку.

Як розповідало раніше BitukMedia, вчені виявили у джмелів здатність до логічного мислення.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі