Неділя, 8 Вересня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

І диво сталося: медики повернули рухомість юнаку, паралізованому після стрибка у воду

Важливо

Завдяки львівським хірургам паралізований хлопець вже через день після операції почав рухати пальцями ніг. Студент пірнув у озеро та зламав шию. Ноги йому паралізувало одразу. З такими травмами шанси на відновлення невисокі – до 10%.

Про це розповіли у Першому медичному об’єднанні Львова.

Спеціалісти Лікарні Святого Пантелеймона Першого медоб’єднання Львова зробили все можливе, аби пацієнт знову ходив.

Нещасний випадок стався з 18-річним Богданом Турківим. Хлопець відпочивав з одногрупниками біля озера в Стрийському районі Львівської області й вирішив скупатися. Водойма виявилася неглибокою – він пірнув і дістав головою до дна. Після удару Богдан одразу перестав відчувати ноги.

Лікарі встановили діагноз – перелом 6-го шийного хребця та забій спинного мозку важкого ступеня. Богдан зовсім не міг поворушити ногами.

Лікарі прийняли рішення про негайну операцію. Хірурги видалили зламане тіло хребця та встановили на його місце титанові імпланти.

90% пацієнтів не відновлюються після таких травм. Проте Богдан почав демонструвати успіхи майже одразу. “Вже наступного дня після операції у Богдана почали з’являтися рухи в ногах: спочатку пальці, потім стопи, а згодом і коліна. Сьогодні пацієнт вже ходить, хоча ще відчувається легкий параліч, що є нормальним для таких травм”, – зазначив, керівник Центру нейрохірургії та неврології Лікарні Святого Пантелеймона Остап Федорко.

Фото – Перше медичне об’єднання Львова

Нині з юнаком активно займаються фізичний терапевт та ерготерапевти. Вони працюють над покращенням рівноваги та координації. Реабілітація Богдана та термін регенерації його спинного мозку можуть зайняти близько року. Але загалом прогноз для юнака, на щастя, сприятливий.

Як розповідало раніше BitukMedia, велетенські пальці мала 6-річна українка. Через рідкісну хворобу вони були у 4 рази більші за норму, а найменший поріз викликав масивну кровотечу і загрожував життю дитини. Тепер у Львові Меланію успішно прооперували і збираються ще. Хірурги назвали втручання доволі складним.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі