Середа, 3 Липня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Опосередковано призвів до Хіросіми – лист Ейнштейна до Рузвельта продадуть за $4 млн

Важливо

Лист на двох сторінках від німецького науковця Альберта Ейнштейна до тодішнього американського президента Франкліна Рузвельта планують продати за $4 млн. У ньому фізик закликає Вашингтон розвідувати, які дослідження проводять нацисти для створення атомної бомби і почати будувати власну. Рузвельт погодився із думкою науковця, що зрештою призвело до бомбардування Хіросіми та Нагасакі.

Про це повідомляє The Guardian.

Продажем листа планує зайнятися аукціонний дім  Christie’s.

У литі Ейнштейн попереджає, що уряд Німеччини активно підтримує ядерні дослідження і може створити “надзвичайно потужні бомби”. Також він закликає американський уряд зробити те саме й інвестувати у дослідження ядерної зброї.

Рузвельт звернув увагу на лист Ейнштейна. Він створив відповідний комітет. Потім його замінили на Мангеттенський проєкт. очолюваний Робертом Оппенгеймером. І зрештою це закінчилося скидуванням двох бомб на японські міста.

На аукціон виставлять коротшу версію листа, але він теж містить автограф науковця. Оригінал, який отримав президент США, зараз виставляють у музеї і бібліотеці Рузвельта в американському Нью-Йорку.

Лист, який виставлять на торги, належав нині покійному співзасновнику корпорації Мiсrosoft Полу Аллену. Він придбав його за $2.1 млн у Молкольма Форбса, власника економічного видання Forbes.

Аукціон відбудеться у вересні цього року.

Як повідомляло BitukMedia, знаменита серветка, на якій аргентинський футболіст Ліонель Мессі підписав перший контракт з “Барселоною”, було продана з торгів за $965 тис. Договір було підписано, коли футболістові було 13 років.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі