Субота, 5 Жовтня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Він став щасливішим”: підлітку вживили нейростимулятор для боротьби з епілепсією

Важливо

12-річний Оран Ноулсон з Великої Британії став першою людиною, якій вживили нейростимулятор для боротьби з епілепсією. Він посилає електричні сигнали глибоко у мозок. Після операції число нападів підлітка скоротилося на 80%.

Про це пише BBC.

Операція пройшла у лондонській лікарні Грейт-Ормонд-Стріт ще жовтні 2023-го. Відтоді кількість нападів підлітка скоротилася на 80%. А раніше в нього траплялося від 20 до 100 нападів щодня.

Жюстін, мати хлопчика каже, що її син “став щасливішим”. За її словами, епілепсія забрала в Орана дитинство. Він багато разів непритомнів від нападів, падаючи при цьому на землю. Лікарям вдавались до невідкладних маніпуляцій, щоб дитина не задихнулася. Крім того, хлопчику з синдромом Леннокса-Гасто потрібен був цілодобовий догляд, адже напади могли розпочатися будь-коли. Також в Орана був підвищений ризик раптової смерті від епілепсії.

Родина Ноулсон. Архівне фото. Оран – праворуч. Фото – Justine Knowlson

Нейростимулятор подає в мозок постійний імпульс струму, який блокує сигнали, що призводять до нападів епілепсії. Два електроди вживили у відділ таламусу (ділянка сірої речовини, розташована у верхній частині проміжного мозку – ред.), який відповідає за передачу сигналів між нейронами.

Дроти, які потрібно було розмістити з точністю до міліметра, підключили до нейростимулятора. Його розмістили в щілині черепа Орана, де попередньо видалили кістку. Імплант закріпили за допомогою гвинтів. Пристрій заряджається за допомогою бездротових навушників. Як тільки Оран оговтався після операції, пристрій увімкнули.

Ми побачили значне покращення якості його життя: напади порідшали і стали менш інтенсивними. Він став більш балакучим та зацікавленим. Йому виповнилося 13, і тепер у мене точно є підліток – він з радістю говорить мені “ні”. Він може краще проявляти себе”, – поділилася щаслива мати.

Оран Ноулсон у своїй зарядній гарнітурі. Фото – GOSH | Cropped by Britain Herald 

Як розповідало раніше BitukMedia, транскраніальна магнітна стимуляція може зменшити синдром любовної травми (СЛТ). Так фахівці називають депресивний стан, який виникає під час розриву з коханою людиною. Пристрій достатньо носити лише кілька хвилин на день.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі