Неділя, 8 Вересня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Загадковий лабіринт віком 4000 років: кругла споруда приголомшила археологів

Важливо

На грецькому острові Крит під час земляних робіт будівельники розкопали таємничий кам’яний лабіринт бронзової доби. Археологи поки що не можуть зрозуміти, що це за місце і як його використовували 4000 років тому.

Про це розповідає Science Alert.

Археологічна пам’ятка розташована на вершині пагорба Папура на острові Крит. Там збиралися встановити радар для обслуговування майбутнього міжнародного аеропорту.

Знайдена споруда з хрестом посередині складається з восьми концентричних кіл, стіни яких досі збереглися. Згори вона нагадує майданчик для приземлення гелікоптерів або якихось інших літальних об’єктів. Однак археологи запевняють, що збудували лабіринт каменярі мінойської культури Криту, швидше за все, з релігійною метою. Але це неточно, бо досі нічого подібного вчені не знаходили.

Вся конструкція має в діаметрі близько 48 м, її площа 1800 кв. м. Кам’яні стіни кіл завтовшки 1,4 м, і деякі з них досі сягають 1,7 м заввишки. Хоча є й сильно зруйновані ділянки. Дослідники припускають, що центральне коло спочатку могло бути увінчане конусоподібним дахом або сферичним склепінням. Усередині це приміщення було поділено на чотири сектори – на це вказує кам’яна хрестовина, що збереглася.

Це центральна будівля і навколишні кола-коридори з’єднуються один з одним вузькими прорізами. А тому дуже нагадують лабіринт. І, як зазначають історики, лабіринти — це взагалі дуже поширена традиція в мінойській культурі та міфології зокрема.

Вчені вважають, що знайдену споруду могли використовувати в ритуальних та релігійних цілях. Всередині археологи виявили велику кількість кісток тварин та фрагменти кераміки, за якими “лабіринт” датували 2100–1700 роками до нашої ери.

Загадковий лабіринт. Вид зверху. Фото – Greek Culture Ministry

“Це перша пам’ятка такого типу, виявлена ​​на Криті. Її розмір, архітектурна структура та будівництво потребували значної праці, спеціального досвіду та сильної центральної адміністрації, яка організувала будівництво”, — йдеться у заяві Міністерства культури Греції.

Фахівці додають, що це безперечно громадська будівля. Розташована на найвищій точці, споруда мала виглядати монументально і помітно.

Для мінойської культури Криту характерні святилища на вершинах гір та пагорбів. В таких пам’ятках археологи знаходять вишукані зразки мінойського мистецтва, зокрема теракотові фігурки тварин і людей та особливу релігійну архітектуру. Але не й випадку з новою знахідкою – подібних артефактів у круглому лабіринті так і не знайшли.

Поки припущення, що будівля була святилищем, ґрунтується на останках тварин, які могли бути жертовними, та місцем розташування – на вершині. Розкопки на вершині пагорба Папура триватимуть, а от радару доведеться знайти інше місце. Грецькі чиновники повідомили, що через відкриття змінили плани щодо будівництва аеропорту.

Як розповідало раніше BitukMedia, археологи в Іспанії розкопали унікальну пам’ятку. Камінь із алфавітом та зображенням воїнів належав протоіспанцям – тартессійській цивілізації. Це рідкісне свідчення того, що цей народ мав власну писемність.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі