П’ятниця, 18 Жовтня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Дослідження: спека змушує політиків висловлюватись простіше

Важливо

Вчені з Інституту демографічних досліджень Товариства Макса Планка (Німеччина) вивчили, як екстремальні спека та холоди впливають на когнітивні здібності політиків. За середньодобової температури вище 27 градусів промови політиків у парламентах стають примітивнішими.

Про це розповідає Neuroscience News.

Вчені вивчили промови публічних виступів політиків, використовуючи індекс Флеша — Кінкейда. Він демонструє, скільки років необхідно здобувати освіту, щоб розуміти текст.

В дослідженні були використані 7425184 усних виступів 28523 політиків з 1950 до 2019 року у парламентах восьми країн: Австрії, Великій Британії, Німеччини, Данії, Іспанії, Нідерландів, Нової Зеландії та США. Погоду враховували за показником середньодобової температури в день виступу.

Виявилося, що похолодання не мало суттєвого впливу на складність промов, а от за середньодобової температури вище 27 градусів індекс Флеша — Кінкейда знижувався в середньому на 0,05, тобто для розуміння промови потрібна приблизно на два тижні менш тривала освіта. Довжина речень при цьому суттєво не змінювалася, але слова ставали коротшими.

У Німеччині вдалося додатково дослідити зв’язок статі та віку політиків зі складністю їхнього мовлення у спеку. Всупереч очікуванням, літні політики (57+ років) у спеку говорили не гірше за політиків з інших вікових груп. Однак зниження індексу Флеша — Кінкейда в них починалося вже із середньодобової температури 21-24 градуси Цельсія, тобто вони більш вразливі до спеки.

Температура вище 24 градусів сильніше позначалася на мовленні чоловіків похилого віку, ніж жінок. Це несподівано, тому що жінки вважаються більш вразливими до хвиль спеки. Втім, ці відмінності були значними (p > 0,05), мабуть, тому що жінок у політиці менше, ніж чоловіків, й до вибірки увійшла недостатня їх кількість для якісного аналізу.

Як розповідало раніше BitukMedia, мовна модель GPT-4 від OpenAI склала тест Тюрінга. Він оцінює, наскільки здатність машини демонструвати інтелект не відрізняється від людської. 54% учасників експерименту повірили, що розмовляють з реальною людиною. Хоча для успішного проходження вистачило б і 30%. Тест провели дослідники з Інституту інженерів електротехніки та електроніки США (IEEE).

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі