Понеділок, 16 Вересня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Вчені виявили у джмелів здатність до логічного мислення

Важливо

У джмелів виявили здатність вирішувати завдання, маючи неповну інформацію, тобто керуючись логікою. Комахи обирають правильний варіант, виключаючи альтернативні.

Про це розповідає Phys .

В експерименті задіяли 30 джмелів в скляних колбах. Їм просовували одну паперову смужку – іноді вона була змочена в розчині цукру, а іноді була звичайною. Це робилося для того, щоб джмелі могли познайомитись з об’єктом. Потім її виймали і просовували знову, але вже в парі з іншою смужкою, протилежною. Таким чином, другий об’єкт був не відомий джмелю.

Експеримент показав, що у більшості випадків джмелі обирали смужку з сахарозою. Вчені дійшли висновку, що комаха здатна до висновків. Загалом при дослідженні використовувалося три методи з різною кількістю смужок та пар з них, де лише один об’єкт містив цукор.

“Орієнтуючись у своєму фізичному світі, бджоли та джмелі стикаються з ситуаціями, коли інформація, необхідна для прийняття рішення, може бути неповною або відсутня зовсім. Наприклад, вирішуючи, чи варто відвідувати квітку, вони можуть зробити висновок, що якщо на квітці немає запахових міток, то в ній цілком може бути нектар. Джмелі обирають правильний варіант, виключаючи альтернативні. Це доповнює попередні дані, які свідчать про складні когнітивні здібності бджіл”, — підкреслюють вчені.

Це відкриття свідчить про те, що логічне мислення могло виникнути раніше, ніж дотепер вважали науковці, і спонукає до подальшого вивчення когнітивних здібностей у різноманітних організмів для кращого розуміння розвитку інтелекту в ході еволюції.

Як розповідало раніше BіtukMedia, вчені назвали рослину з “інтелектом”.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі