Середа, 26 Червня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

У Карпатах цвіте легендарна “червона рута” (ВІДЕО)

Важливо

Схили Петроса вкрилися червоними килимами рододендронів – неймовірними квітами, що ростуть на висоті від 1600 м над рівнем моря. В Україні їх називають червоною рутою.

Про це повідомили у фейсбуці Управління туризму та курортів Закарпатської ОДА.

Оспівана червона рута – невеличкий чагарничок, знаний серед науковців та природоохоронців як рододендрон східнокарпатський. Використовують також назви рододендрон миртолистий та рододендрон Кочі.

Рододендрон є альпійською рослиною, яку можна зустріти тільки у високогір’ї, зокрема в Карпатах та на Балканах. В Україні тільки в Карпатському регіоні. Він росте на схилах Чорногірського, Свидовецького та Марамороського масивів заповідника.

За карпатською легендою, якщо дівчина подарує червону руту коханому, то він не розлюбить її ніколи, – зазначили в управлінні, поділившись красивим відео цвітучого рододендрона.

Пурпурові квіти зібрані в суцвіття на сланких гнучких пагонах, які ніби туляться до землі. Насправді така форма гілок пов’язана з природно-кліматичними умовами високогір’я – постійними вітрами, важким сніговим покривом узимку.

В Україні зростає на північній межі свого поширення. Занесений до Червоної книги під ІІ категорією охорони. У народній медицині використовується як лікарська рослина у вигляді чаю з квітів та сиропу. Квіти містять мікроелементи та поліфеноли. Рододендрон карпатський є легендарною рослиною і його масове цвітіння виступає фактором, який приваблює туристів.

Видовищем цвітіння рододендрона можна буде насолодитися у найближчі два тижні – саме стільки приблизно триває період цвітіння “червоної рути”. 

Угруповання рододендрона карпатського на г. Пожижевській. Фото – Mykola Swarnyk

Як розповідало раніше BitukMedia, співробітники Київського еколого-культурного центру виявили біля селища Клавдієве на Київщині луки, на яких ростуть червонокнижні орхідеї. Рослина має назву пальчатокорінник м’ясо-червоний (“курячі слізки”). Тепер там планують створити заказник.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі