Неділя, 8 Вересня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Наздогнати і перегнати Мадрид – провінційне містечко хоче позмагатися за кількістю пам’яток доби Відродження

Важливо

Іспанський провінційний муніципалітет Альба-де-Тормес збирається кинути виклик Мадриду та Барселоні. Для цього проводять виставку «Розкіш живопису у Валенсії», де виставили 120 шедеврів епохи Відродження, серед яких – твори соратників Да Вінчі.

Про це повідомляє The Guardian.

У муніципалітеті зберігаються скарби заможного іспанського дворянського дому Альба та більшість мощів святої Терези Авільської. У XVI столітті Альба-де-Тормес було наче другий королівський двір, в тому числі і завдяки герцогу Альбі, до двору якого з’їжджалися митці. Валенсія мала порт, який сполучав Іспанію з Римом, Неаполем і Фландрією. І це дозволяло району мати такий же розвиток, як тогочасний Париж та Мілан.

Зараз же містечко не відрізняється великими мистецькими виставками.Села в Іспанії потерпають від тих же проблем, що і в Україні – люди виїжджають, а культуру ніхто не підтримує. Ось і до Альба-де-Тормес лише дві години від Мадрида, а містечко не відвідують.

Проте принести культурне життя до провінції хочуть організатори виставки “Розкіш живопису у Валенсії”. Окрім того, що “окультурити провінції, виставка має на меніт показати, як прихід італійського та фламандського мистецтва до Валенсії вплинув на Відродження в Іспанії.

Центральним пунктом виставки є картина Хуана де Хуанеса із зображенням Христа, прив’язаного до колони. А поруч є відео, на якому цю картину “оживили” – Ісус рухається, видно агонії його тіли і нахили головою у терновому вінку.

Також на виставці представлені картини Фернандо Льяноса та Фернандо Яньєса де ла Альмедіни, двох іспанських майстрів, які, як вважається, працювали разом з Леонардо да Вінчі у Флоренції. Вони розписали частину головного вівтаря собору.

Prayer in the Garden by Fernando Yáñez de la Almedina is among 120 paintings in the Alba de Tormes exhibition.
Молитва в саду. Картина Фернандо Льяноса та Фернандо Яньєса де ла Альмедіни. Фото: Paco Alcantara

Як повідомляло BitukMedia, додавання до олійних фарб яєчного жовтка робить картину більш довговічною, не дає утворюватися на зовнішньому шарі складкам і тріщинам, а також зберігає колір фарб у незмінному вигляді. Такого висновку дійшли вчені з Пізанського університету (Італія) та Технологічного інституту Карлсруе (Німеччина). Саме тому шедеври Боттічеллі та да Вінчі навіть через 500 років вражають яскравістю своїх фарб.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі