Понеділок, 16 Вересня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Одна на мільйон”: хлопчик знайшов блакитноокого мутанта

Важливо

Серед трильйонів цикад, які з’явилися цієї весни на сході США, дитина зі штату Іллінойс натрапила на одну надзвичайну особину – блакитноокого мутанта. Експерти називають її “однією на мільйон”. Комаха буде виставлена ​​у Музей природної історії ім. Філда до кінця червня. Тепер дослідники хочуть секвенувати її ДНК.

Про це розповідає Iflscience.

Унікальну цикаду чотирирічний хлопчик Джек Бейлі знайшов на задньому дворі у місті Вітон, штат Іллінойс. Його сестра побачила комаху в дитячому відерці та показала матері.

Грета Бейлі зробила кілька знімків унікальної цикади та відпустила її. Пізніше вона зв’язалася з Музеєм природної історії ім. Філда електронною поштою і надіслала їм фотографії. Усвідомивши рідкість знахідки та озброївшись ліхтариком, жінка знову відшукала цикаду у дворі та передала її дослідникам.

Останні встановили, що блакитноока цикада – самка, що належить до виду Magicicada cassini. Цикади з таким кольором очей зустрічаються вкрай рідко, мабуть, через генетичну мутацію. За словами дослідників, подібна знахідка “одна на мільйон” – майже всі цикади мають червоні очі.

Вчені сподіваються секвенувати ДНК знайденої комахи, щоб виявити гени, відповідальні за цей феномен.

Грета, Джек і співробітник Музею Філда Джим Лоудерман із рідкісною цикадою. Фото – Daniel Le/Field Museum
Фото – Daniel Le/Field Museum

Цікаво, що 2024 – унікальний для пошуку блакитнооких цикад-мутантів. Справа в тому, що цього року на поверхню вийдуть одразу два покоління цикад і, як пишуть журналісти, на США чекає “цикадогеддон”.

Періодичні цикади – це рід цикад з 13-річним і 17-річним життєвими циклами. Ареал їхнього проживання – східна частина Північної Америки. Ці комахи живуть під землею і виповзають на поверхню раз на 13 або 17 років, покриваючи собою все навколо.

У 2024 році, на думку експертів з цикад, обидва потоки можуть перетнутися, а тому на східну частину Сполучених Штатів Америки чекає вкрай рідкісна за чисельністю навала цих комах. Востаннє подібне сталося в далекому 1803 році. 

Учені назвали приблизну чисельність особин “цикадогеддону” – приблизно один мільйон комах на акр (близько 4046 кв. м) на сотнях мільйонів акрів одразу в 16 штатах.

Раніше BitukMedia розповідало про короткокрилих коників, відомих як “мормонські цвіркуни”. Вони влаштовують локальний катаклізм щороку, проте місцеві скаржаться – кожного разу ситуація стає все гірше і гірше.



Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі