Site icon Bituk Media

Донька “ворога народу” зі Слов’янська відзначила сторічний ювілей

Фото: Вадим Лях/Facebook

Олександра Комишанська із Слов’янська на Донеччині відзначила своє 100-річчя. Уродженка Харківщини пережила Голодомори, через які померло багато родичів, нацистський концтабір та радянські репресії.

Про це розповів начальник Слов’янської військової адміністрації Вадим Лях у Facebook.

Брати та сестри Комишанської померли через Голодомор 1933 року та репресії. 1937-го 14-річну Олександру відраховали зі школи, як дочку “ворога народу”.

“На той момент від колись великої родини залишилися лише мама та брат, який загине – у перші дні Другої світової війни”, — пише Лях.

Дівчина знайшла роботу у Святогірському лісництві. Після того, як прийшли нацисти, Олександру вивезли на примусові роботи в Німеччину, потім відправили у концтабір.

Після повалення Третього Райху Олександра повернулася додому. Під час голоду 1946-го померла її мати, і дівчина лишилась сама. Невдовзі Олександра вийшла заміж.

Із чоловіком Дмитром прожила 67 років. Він помер у 2014-му, не переживши окупації Слов’янська.

“На початку 1950-х молоде подружжя відпрацювало три роки на цілині. Повернувшись до Слов’янська, збудували будинок, виростили трьох дочок. Дмитро працював на заводі, Олександра Мусіївна – кухарем у їдальні”, — розповів Вадим Лях.

Комишанська має чотирьох онуків та трьох правнуків. Жінка погано бачить та перенесла інсульт.

Як розповідало BitukMedia, житель села Олешин на Хмельниччині 101-річний Іван Давидович Піхурець займається волонтерством – коле волоські горіхи, якими пригощає військових. Його родина готує для українських воїнів тушкованку, копченості та інші страви.