Site icon Bituk Media

Криптовалютного шахрая засудили на 11 тис. років

Фото ілюстративне, створене за допомогою Leonardo AI

11 тис. років проведе у в’язниці турецький криптотрейдер  Фарук Фатіх Озер. За обман інвесторів прокуратура просила у чотири рази довший термін.

Про це повідомляє BBC.

У 27 років Фарук став засновником і колишнім CEO криптовалютної біржі Thodex. 20 квітня 2021-го вона раптово припинила свою роботу. Спочатку у компанії заявили про технічні проблеми, потім про передачу бізнесу “великому партнеру”, а потім почали видаляти офіційні сторінки у соцмережах.

Сам Фарук спробував утекти до Албанії, але там його затримали. Наприкінці листопада албанський суд ухвалив рішення екстрадувати його до Туреччини.

Фарук Фатіх Озер під час фінального слухання, скрін із відео. Фото: https://www.ozgunkocaeli.com.tr/

Суми збитків для інвесторів називали різні, навіть космічні $2 млрд. Однак, зрештою прокурори погодилися, що інвестори втратили 356 млн лір, що на момент закриття біржі становило $43 млн, а зараз $13 млн.

Загалом турецька влада видала ордер на арешт 78 осіб, пов’язаних із Thodex. Більшу частину підозрюваних затримали. Зрештою коло звузилося до 21 особи, 16 були виправдані.

Озер, його сестра і брат отримали 11 196 років, 10 місяців і 15 днів позбавлення волі кожен. Також мають сплатити штраф у розмірі $ 5 млн. Прокурори вимагали 40 562 роки у в’язниці для кожного із головних підозрюваних.

Як розповідало BitukMedia, Стівен Шварц, нью-йоркський адвокат з 30-річним досвідом роботи, опинився у скрутному становищі. А все тому, що для підготовки до судового засідання скористався допомогою відомого ChatGPT зі штучним інтелектом. Тепер юрист змушений виправдовуватися перед судом за неправдиві відомості.