Site icon Bituk Media

Космічне реаліті: астрономи спостерігають за смертю яскравої та гарячої зірки

Зірка Вольфа-Райє 124 (WR 124), яку побачив космічний телескоп Джеймса Вебба. Фото - NASA, ESA, CSA, STScI, Webb ERO Production Team

Зірка WR 124 у галактиці Трикутник почала випромінювати новий сигнал, якого не було, коли її вперше помітили в 2018 році. Все вказує на те, що зірка незабаром вибухне і перетвориться на наднову. Астрономи спостерігають за смертю цієї надзвичайно яскравої й гарячої зірки за допомогою телескопа Джеймса Вебба.

Про це пише Space.

Кожна зірка старіє, але астрономи рідко можуть спостерігати за цим процесом у реальному часі. І от тепер, здається, вони отримали місця в першому ряду. Надзвичайно хаотична зірка швидко і невпинно наближається до свого яскравого фіналу.

Нестабільна WR 124, яку вчені віднесли до класу зірок Вольфа-Райє, розташована в сусідній галактиці Трикутник. Нові спостереження показують, що зоря почала випромінювати новий сигнал, якого не було, відколи її вперше помітили в 2018 році в обсерваторії Кека, що на вершині вулкана Мауна-Кеа на Гавайях. Тоді зірка мала три лінії випромінювання. Під час подальших спостережень у 2022 році зірка продемонструвала ще одну лінію випромінювання. 

WR 124 наближається до кінця свого 10-мільйонного життєвого циклу і має незабаром вибухнути в наднову, так пояснюють астрономи цей новий сигнал. Між тим, йдеться про зірку маса якої в 25 разів перевищує масу Сонця.

“Дійсно цікаво, що ми змогли побачити фактичну зміну в спектрі обʼєкта лише за чотири роки”, — зазначила учасниця дослідження, аспірантка Університету Тафтса Олівія Гонт.

За даними NASA, зорі Вольфа-Райє мало живуть і тяжко вмирають, тому можливість спостерігати за ними й бачити останні прояви життя такої зорі надзвичайна рідкість. 

“Відомо, що в галактиці Чумацький Шлях є лише 200 таких зірок, як WR 124. Астрономи підозрюють, що там може бути ще 1000 або 2000, але їх закривають густі скупчення пилу”, — зазначає видання.

Як розповідало раніше BitukMedia, неймовірний інфрачервоний знімок сьомої планети Сонячної системи зробив телескоп Джеймса Вебба. Це крихітне на перший погляд зображення може багато розповісти про Уран.